Delegația Liceului Teoretic „Pavel Dan” formată din 2 cadre didactice și 5 elevi a participat în perioada 17-21 octombrie 2022 la prima mobilitate transnațională cu elevi organizată de partenerii greci la GIMNASIO AND HIGHSCHOOL OF SKRIPERO KERKYRA CORFU derulată în cadrul Proiectului Erasmus+, acțiunea cheie 2, ”EMPathy- European Melting Pot”, nr. de referință 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032814, coordonat de Liceul Teoretic ”Pavel Dan” Câmpia Turzii.
Școli partenere:
LICEUL TEORETIC ”PAVEL DAN” CÂMPIA TURZII- coordonator
GIMNASIO AND HIGHSCHOOL OF SKRIPERO CORFU GREECE KERKYRA
IES VALLES DEL LUNA SPAIN CASTILLA Y LEÓN LEÓN
ISTITUTO COMPRENSIVO STATALE “TORELLI – FIORITTI” ITALY PUGLIA APRICENA
Activitatea cu titlul ”A Revival of Our Ancestors World through Modern Technology”/ „Reînvierea lumii strămoșilor noștri prin intermediul tehnologiei moderne”, a avut drept scop organizarea unor activități specifice menite să îi familiarizeze pe elevi cu tradițiile, obiceiurile, cutumele, specificul și trecutul celor patru popoare ale partenerilor de proiect, să le stârnească curiozitatea și să îi implice în reanimarea acestora folosind instumente și aplicații digitale. Elevii s-au dovedit deosebit de încântați de această îmbinare între trecut și prezent, între vechi și modern, între tradiție și actualitate și au participat cu entuziasm la toate activitățile propuse.
Pe parcursul celor 5 zile, elevii și cadrele didactice au luat parte la activități diverse și interesante precum: vizitarea școlii Gimnazio and Highschool of Skripero și prezentarea sistemului educațional local, activități de cunoaștere și socializare cu partenerii din celelalte 3 tări, descoperirea orașului, a vestigiilor istorice și a elementelor specifice în cadrul unei vânători de comori, prezentarea de costume și dansuri populare tradiționale, prezentarea unor proiecte digitale realizate de fiecare dintre delegații pe tema „Obiceiuri și tradiții specifice”, realizarea și prezentarea unor rețete culinare tradiționale în cadrul unui atelier de gătit.
Împreună, cadre didactice și elevi din cele patru țări partenere au făcut o călătorie în trecut, au descoperit tradiții și obiceiuri demult uitate, au fost surprinși de similitudinile descoperite și încântați de specificul fiecărui popor în egală măsură și au găsit puntea de legătură între atunci și acum cu ajutorul tehnologiei și a curiozității lor care le-a permis să readucă la viață crâmpeie din viața de altădată a strămoșilor noștri.
Încă o dată, experiența Erasmus+ reunește culturi, transcende timpuri și aduce zâmbete și încântare în inimile participanților.