Este foarte cunoscut faptul că astăzi, 25 martie, se sărbătorește atât Buna Vestire, cât și Ziua Poliției Române, dar … ceea ce puțină lume știe este … MOTIVUL acestei asocieri.
Structurile de ordine publică din orașe și târguri (agiile) erau prezente în țările române (Valachia și Moldova) încă din vremea domnitorului, Mihai Viteazu, însă prima atestare documentară a acestor structuri provine din anul 1822.
În acel an, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica înmânează drapelul de luptă Marelui Agă al Agii Bucureștiului, Mihăiță Filipescu. Ei bine, acel drapel de luptă era unul special.
„Primul drapel al Agiei era confecţionat din mătase de culoare galben-crem şi înfăţişa, pe o faţă, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucişându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripţie, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripţie se afla o balanţă. În colţurile din partea superioară, erau ilustrate luna şi soarele. Pe cealaltă faţă a drapelului erau ilustrate aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, unde era înfăţişată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).”, menționează Agerpress.ro.
Acest steag al Agiei i-a fost înmânat, în 1822, de Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Ţării Româneşti (1822-1828), Marelui Agă, Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele vremuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, moment ce a marcat legalizarea funcţionării acestei instituţii. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi astfel a fost creată Poliţia din Capitală, cu atribuţii asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală, se mai menţionează pe site-ul amintit mai sus.
Dincolo de simbolistică și istorie, Poliția Română este una dintre instituțiile cele mai importante în societatea românească. Indiferent de moment sau prilej, polițistul român se implică, uneori dincolo de atribuțiile sale, pentru salvarea de vieți omenești.
RefleqtMedia nutrește o doză amplă de respect față de fiecare instituție a cărei oameni se pun în fața pericolului, pentru apărarea altora. Din aceste raționamente, ne revine onoarea și prilejul de a transmite un sincer „La Mulți Ani!”, tuturor actualilor și foștilor angajați ai Miliției sau Poliției Române!