spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cum s-au jucat guvernele cu Noul Cod Fiscal: sute de modificări, mai puțini bani

spot_img

554 de modificări fiscale au făcut autoritățile în ultimii şapte ani şi jumătate, adică 1,2 norme modificate pe lună sau 74 pe an, a declarat, vineri, Ana Bobircă, cofondator The Tax Institute, la evenimentul de lansare a organizaţiei, în cadrul căruia a fost publicat și studiul „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”.

Un număr semnificativ de alineate au fost modificate de mai multe ori de-a lungul perioadei analizate.

Dacă la intrarea în vigoare, Noul Cod Fiscal avea 2.382 de alineate, în 2023 ajunge la 2.785 de alineate.

Doar 47,6 % din alineatele Noului Cod Fiscal au rămas în forma inițială. În comparaţie cu Vechiul Cod Fiscal, numărul rectificărilor a fost de 3,2 ori mai mare.

Deși în această perioadă România a avut creşteri economice solide (cu excepţia anului pandemiei, 2020), s-a înregistrat o scădere a veniturilor bugetare totale de 0,53% din PIB în 2022, faţă de 2016. (Sursa: Agerpres.ro)

Hotnews.ro publică și un top al celor mai proaste 10 măsuri fiscale luate în această perioadă, analizate în cadrul aceluiași studiu.

Cifrele săptămânii

1,3 miliarde de euro au pierdut fermierii români în 2023, din cauza diferenței dintre costurile de producție și prețurile la cereale. Prețul de vânzare al grâului, aplicat la o medie de 4,8 tone/hectar, nu acoperă costurile de înființare, deși prețul actual al grâului, în paritatea CPT (cost plătit până la) Constanța, este de 210 euro/tonă. (Economica.net)

1.300 MW însumează proiectele noi de construire de parcuri fotovoltaice, pentru care au fost emise luna trecută avize tehnice de racordare (ATR). Cel mai mare dintre cele care au obținut ATR-uri de la Transelectrica în august 2023 este gândit la o putere de aproape 270 MW și va fi amplasat la Horia în județul Arad. (Profit.ro)

3.300 de lei brut va fi, de la 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie, inclusiv în firmele private, în creștere de la 3.000 de lei, potrivit unei decizii agreate de principiu de a politicienii din coaliția de guvernare, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. (Startupcafe.ro)

85% dintre reprezentanții companiilor care au răspuns la un studiu realizat de PwC România cred că RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară al ANAF, respectiv a controalelor la distanţă, de tip desk – audit, iar 56% spun că vor fi reduse solicitările echipelor de control în timpul inspecţiei fiscale. (Economica.net)

spot_img
spot_img
spot_img