Află cum ONG-urile de Mediu reprezintă soluția problemelor cu care te confrunți în sectorul HoReCa. Risipa alimentară reprezintă unul dintre principalii factorii poluanți care afectează planeta și care cauzează pierderi economice semnificative restaurantelor și hotelurilor. Proiectul Life Lab, vine cu soluții concrete acestor probleme, 1000 de tineri vor dobândi concepte de sustenabilitate în bucătărie, iar interesul acestora în a urma o profesie în domeniul HoReCa va crește.
Conform unor analize realizate de termene.ro, numărul angajaților în sectorul HoReCa este într-o continuă scădere, dacă în anul 2019, erau angajate 4.2 milioane de persoane, în anul 2021 numărul a scăzut la 3.8 milioane de persoane. Acest deficit de personal în rândul hotelurilor și restaurantelor deseori conduce la angajarea unor persoane necalificate, care pot produce pierderi mari, din punct de vedere al risipei alimentare, dar și financiar. Printre astfel de comportamente nesustenabile des întâlnite se enumeră planificarea defectuoasă a stocului ce duce la achiziționarea unor ingrediente în exces care nu o să fie cumpărate și în consecință se vor altera și realizarea unor preparate sub standardele de calitate impuse de restaurant, care mai apoi vor fi aruncate. Consecințele acestor comportamente sunt dezastruoase, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că anual 156 de milioane de tone de hrană este risipită doar în restaurante și hoteluri , ceea ce înseamnă în materie de pierderi financiare 113 miliarde de dolari, la nivelul Uniunii Europene.
De ce să investești în Life Lab? În primul rând, acest proiect va avea un impact extins, întinzându-și activitatea în 4 județe ( Cluj, Oradea, Arad și Alba) unde 1000 de tineri elevi vor beneficia de activități educaționale. Aceștia vor învăța practici sustenabile în bucătărie, vor fi mai interesați de domeniul HoReCa și vor stârni interesul în rândul altor mii de persoane prin materiale video și articole de blog. Modalitățile prin care aceștia vor deveni bucătari sustenabili sunt bine documentate și implică: educație non-formală printr-un joc interactiv care va dezvolta în rândul tinerilor practici sustenabile în bucătărie și va consta într-o colecție de rețete sustenabile și altele mai puțin sustenabile, dintre care elevii vor trebui să aleagă varianta cea sustenabilă, în funcție de criterii precum: eficiența energetică, proveniența alimentelor și metoda de gătire. Suport prin ghiduri cuprinzătoare care vor oferi cunoștințe valoroase cu privire la sustenabilitatea în bucătărie. Și în final, punerea în practică a conceptelor de sustenabilitate învățate la Festivalul EcoGastronomic. Toate aceste intervenții inovatoare, vor naște în rândul tinerilor pasiunea pentru sectorul HoReCa, crescând șansele ca în viitorul apropiat restaurantele și hotelurile să fie gestionate de un personal competent.
Rezolvarea problemelor menționate anterior cu care vine proiectul Life Lab este crearea unei rețele de tineri bucătari sustenabili. În urma atelierelor susținute în rândul a 1000 de tineri cei mai pasionați și mai talentați tineri vor ieși în evidență în cadrul Festivalului Ecostranomic. Calitățile care o să fie dezvoltate în acest proces de formare sunt creativitatea și perspicacitatea în bucătărie, aceștia vor încheia proiectul cu un set de practici sustenabile care vor diminua pierderile economice în rândul hotelurilor și restaurantelor, și vor contribui la crearea unei lumi mai verzi prin reducerea risipei alimentare.
Dacă faci parte din sectorul HoReCa și vrei să contribui și tu la aceste demersuri, o poți face prin susținerea financiară proiectului! În schimb o să primești promovare pe rețelele de socializare a organizației, logo-ul tău va fi prezent pe materialele personalizate utilizate la festival și vei primi recunoștință în cadrul Festivalului EcoGastronomic, unde o să-ți fie dedicate câteva minute pentru o prezentare în fața a peste 150 de persoane! Astfel, te vei promova ca și potențial angajator în rândul unui public fizic de 1000 de tineri participanți în cadrul atelierelor de gătit sustenabil și online de 15.000 persoane în rândul cărora va crește motivația de a deveni bucătari.
Proiect cofinanțat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.