spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Sistemul național de sănătate trebuie susținut de servicii publice de calitate, la prețuri rezonabile și accesibile tuturor

Pandemia a reamintit întregii lumi că vaccinurile funcționează, iar un procent cât mai însemnat al populației vaccinate înseamnă șanse exponențial mai mari la viață. Cu toate că Europa este lider în ceea ce privește vaccinarea, responsabilii din domeniul sănătății susțin că trebuie dinamizate, în continuare, campaniile de imunizare, inclusiv la nivelul României.

Este foarte important ca românii să înțeleagă că nu este vorba doar de solidaritate, ci și de sănătatea publică. Nimeni nu va fi în siguranță, până când toată lumea nu va fi în siguranță. Îmbunătățirea răspunsului internațional la pandemie, precum și a rezistenței populației, necesită o distribuție echitabilă a medicamentelor, echipamentelor și instruirii, iar Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a deschide calea pentru o reformă sustenabilă a guvernanței globale a sănătății.

Este limpede că pentru a păstra modelul social european și de coeziune socială, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul autohton de sănătate este bine dotat, susținut de servicii publice de calitate, la prețuri rezonabile și accesibile tuturor. 

 

Acest deziderat îl are și Guvernul Nicolae Ciucă, ca toți românii să beneficieze în mod egal și nediscriminatoriu de progresele medicinei, pentru a garanta astfel atât viața sănătoasă a oamenilor, dar și a de ne imuniza societatea împotriva inegalităților și a nedreptăților.

Pe termen lung, eliminarea inegalităților înseamnă, de asemenea, adoptarea unei abordări preventive pentru combaterea factorilor multipli care afectează sănătatea, care, din nefericire, afectează predominant categoriile vulnerabile ale populației.

Gospodăriile cu venituri mai mici și grupurile marginalizate se confruntă adesea cu condiții de muncă și standarde de viață precare. Îndeletnicirile manuale intense, orele mai lungi de muncă și expunerea la substanțe chimice nocive, în special în sectorul curățeniei, care este predominant feminin, sunt tot atâtea cauze de îmbolnăviri și accidentări. Locuințele necorespunzătoare au, totodată, un important impact negativ. Supraaglomerarea, ventilația deficitară și sărăcia energetică sunt, de regulă, asociate cu o stare de sănătate precară, atât mentală, cât și fizică.

Un alt motiv care bulversează starea generală de sănătate a populației este poluarea aerului, care provoacă 400.000 de decese premature pe an numai în Europa. În țara noastră, cartierele mai sărace, situate mai aproape de drumurile principale și în zonele industriale, se confruntă cu cele mai mari concentrații de poluanți. În ciuda sistemelor de protecție a consumatorilor existente, substanțele chimice nocive care provoacă cancer, tulburări endocrine și alte afecțiuni cronice continuă să-și găsească calea în bunurile de uz casnic, ceea ce aduce prejudicii considerabile procesului de prevenție.

În concluzie, promovarea egalității, prin îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă a românilor, va contribui esențial la o sănătate mai bună, dar și invers, oferind tuturor șansa de a se dezvolta armonios și a-și îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img