Cristina Burciu: Investițiile derulate prin Politica de Coeziune  vor contribui la descentralizarea dezvoltării regionale

spot_imgspot_img

Cele 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 destinate României au fost aprobate la începutul acestui an de către Comisia Europeană.

Programele au o valoare totală de 46 de miliarde de euro, din care 31 de miliarde din fonduri europene. Suma va fi folosită pentru investiții în spitale moderne, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, sprijin pentru mediul de afaceri.

Din cele 16 programe, opt sunt naționale și opt sunt regionale. Programele naționale vizează domenii esențiale, precum sănătatea, dezvoltarea durabilă, tranziția justă, infrastructura de transport, incluziunea socială, digitalizarea, educația și ocuparea forței de muncă.

Cele opt Programe Operaționale Regionale cuprinse în Politica de Coeziune 2021-2027 însumează proiecte în valoare de 11,4 miliarde de euro.

Programul Regional Nord-Vest, din care face parte și județul Cluj, beneficiază de o alocare totală de 1.437.252.471 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare de 327,90 milioane euro), cu localități Smart

 

(60,33 milioane euro) și prietenoase cu mediul (210,66 milioane euro), cu mobilitate urbană multimodală durabilă (305,15 milioane euro) și accesibilă (184,97 milioane euro), o regiune educată (77,38 milioane euro) și atractivă (210,36 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 60,46 milioane euro.

Aceste proiecte presupun și transferul de competențe de la centru spre teritoriu, care se va face împreună cu resursele financiare necesare îndeplinirii obiectivelor investiționale. Astfel, descentralizarea accesului la fondurile europene va fi foarte utilă pentru români, deoarece în fiecare zonă a țării și, punctual, a județului Cluj, vor ajunge fondurile distribuite prin acest program.

Aprobarea tuturor programelor aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 înseamnă dezvoltarea generală a țării, dar și a fiecărui județ în parte. Vom asista astfel, în cel mai scurt timp, la descentralizarea dezvoltării regionale, un proces mult-așteptat de primari, autorități locale și județene, dar și de toți românii, care își doresc o viață mai bună și un trai decent.

Sunt încrezătoare că toate regiunile României vor beneficia de sumele acordate prin Politica de Coeziune, deoarece doar astfel poate fi respectat principiul de bază al acestui program, acela de a asigura un echilibru sustenabil între dezvoltarea regiunilor din Uniunea Europeană.

 

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
%d bloggers like this: