Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este marcată, anual, la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală.
Este o zi dedicată acțiunilor tuturor factorilor de decizie pentru accesul egal al pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, cu scopul sporirii gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media, în lupta împotriva cancerului.
Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România. Potrivit Legii 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material şi financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creşterii nivelului de educaţie sanitară şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte această maladie.
Consider că parlamentarii trebuie să acționeze activ pentru îmbunătățirea cadrului legislativ necesar pacienților care suferă de această boală, pentru ca drepturile lor să fie respectate și astfel să poată avea șanse maxime de a învinge afecțiunea!
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU