spot_img

Creșele din Turda și Câmpia Turzii își schimbă administratorul

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Creșele din Turda și Câmpia Turzii vor avea, începând din acest an, noi administratori.

Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, creșele din cele două orașe vor intra în administrarea inspectoratului, la cererea administrațiilor publice locale.

„Potrivit prevederilor Hotărârii de Urgență, nr.100/10.09.2021, publicată în Monitorul Oficial pe data de 15 septembrie 2021, începând cu luna ianuarie 2022, creșele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor, în urma hotărârilor autorităților deliberative, prin decizia inspectoratelor școlare județene, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică.                                                                                                                                           

În județul Cluj, în anul școlar 2021-2022, în sistemul public de stat, există 28 de creșe (Cluj-Napoca_19, Turda_3, Câmpia Turzii_1, Huedin _1, Dej _1, Florești_1, Apahida_1, Aghireșu_1, în care funcționează 105 grupe pentru cei 2.025 de antepreșcolari înscriși, cu vârsta cuprinsă  între 11 luni și 3 ani.

Conform O.U.G. nr.100/2021, la solicitarea administrațiilor publice locale, Inspectoratul Școlar Județean Cluj va prelua coordonarea metodologică pentru 17 grupe de copii, din creșele care funcționează în Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Apahida și Aghireșu și care urmează să fie arondate unor unități de învățământ preuniversitar, de nivel preșcolar cu program prelungit, având personalitate juridică în localitatea în care funcționează aceste creșe.

Practic, acest demers implică și preluarea celor 71 de posturi, dintre care 12 sunt ocupate cu educatori-puericultori, conform categoriilor de personal specifice unităților de învățământ antepreșcolar. În acest an școlar, pentru ocuparea funcției de educator-puericultor sunt acceptați absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei școli echivalente, cu specializarea educatoare, care au urmat cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de către Ministerul Educației cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie”, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 100/ 10.09.2021.

În egală măsură, potrivit ultimelor modificări și completări aduse Legii Educației și O.U.G. nr.100/2021, în creșe vor fi acceptați copii cu vârste între 0 luni și 3 ani, iar numărul copiilor înscriși/ grupe este mai mare, decât cel inițial (grupa mică_7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9; grupa mijlocie_12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15; grupa mare_12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20). De asemenea, toate creșele care funcționează în acest an școlar sunt considerate unități de învățământ acreditate prin efectul legii, fără a necesita demersurile de autorizare și acreditare specifice normelor ARACIP.”, se arată într-un comunicat remis de ISJ Cluj.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

VOCI PENTRU SĂNĂTATEA MINTALĂ

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ”unul din patru oameni din lume a avut, are sau va avea...

110 ani de atestare documentară a existenței serviciului de alimentare cu apă în sistem centralizat în municipiul Turda și regiunea limitrofă

Data de 11 mai 2022 este o zi cu o însemnătate deosebită pentru locuitorii din arealul de deservire...

EXCLUSIV: Furt de pește la Complexul de Agrement „La Trei Lacuri”

Un bărbat în vârstă de 35 de ani din Câmpia Turzii a fost depistat de paznicii Complexului de...

Iata detalii despre incendiul de la ISCT!

RefleqtMedia are onoarea de a fi primul site local care va prezinta fotografii exclusive de la incendiul de...
spot_img

Peste 11 milioane de lei, trimise de PSD la Chețani

În ultimii 3 ani, administrația locală a comunei Chețani a reușit să atragă peste 11 milioane de lei, pe proiecte de dezvoltare, din partea...
%d bloggers like this: