spot_img

Conacul Szentkeresty-Bethlen din Câmpia Turzii va fi reabilitat, prin PNRR

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

În cursul zilei de ieri a fost emis ordinul de ministru care cuprinde punctele cultural-turistice din România, care vor fi reabilitate prin PNRR.

Prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârii de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism și Cultură din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

„Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internațional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Unul dintre aceste obiective este Conacul Szentkereszty-Bethlen sau „Clădirea Veche” a Liceului Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea s-a ridicat în Ghiriș-Arieș, pe str.1 Decembrie 1918 nr.17, conacul baronului Szentkereszty Zsigmond, alături de care s-a amenajat un lac artificial înconjurat de un mic parc. Lacul comunica printr-un canal cu lacul artificial al conacului învecinat Paget (str. Parcului). După primul război mondial, acest conac a devenit proprietatea contelui Bethlen Ödön (18931968).

Conacul a fost folosit după cel de al Doilea Război Mondial ca local de școală (Școala primară “Ciclul II”). Azi este o clădire-anexă a Liceului Teoretic “Pavel Dan” (bibliotecă și câteva clase).

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Si beat, si fara permis, la volan prin Campia Turzii

La data de 22 mai a.c., în jurul orei 00.40, polițiștii de ordine și siguranță publică din cadrul...

Captură-RECORD la Complexul de Agrement „La Trei Lacuri” din Câmpia Turzii

Seara trecută a fost una cu adevărat norocoasă pentru doi pescari, care au venit la Complexul de Agrement...

Câmpia Turzii a mai pierdut un erou

În acest week-end, locotenent colonelul, Marius Crișan, originar din Câmpia Turzii, a părăsit lumea fizică, după o lungă...

Progresul Boian a stat, iar UST și Viitorul au profitat!

Etapa a 18-a din Liga a 5-a, zona Câmpia Turzii, la fotbal. Liderul, Progresul Boian, a fost programat...
spot_img

ACORDAREA AJUTOARELOR PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI – SESONUL RECE 2020-2021

Distribuirea cererilor în vederea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei, pe perioada sezonului rece noiembrie 2020 - martie 2021, se face începând cu data de...
%d bloggers like this: