Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ALBA ia măsuri sporite împotriva efectelor gerului

spot_imgspot_img

Luni, 26 februarie a.c., la sediul Instituției Prefectului județul Alba a avut loc, în sistem videoconferință, o ședință a CNSSU pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, condusă de ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

În cadrul întâlnirii, ministrul afacerilor interne a anunțat că primele măsuri pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de vremea severă au fost luate încă de la momentul emiterii avertizărilor meteorologice.

Având în vedere Avertizarea meteorologică de Cod Galben pentru ger și intensificări ale vântului valabilă în intervalul 25 februarie, ora 03.00 – 01 martie, ora 10.00, recomandăm cetățenilor să evite deplasările și să rămână în locuințe pe perioada manifestării fenomenelor meteo extreme și să mențină legătura cu persoanele în vârstă, care sunt vulnerabile în perioadele de ger și să respecte câteva din recomandările de mai jos:
– Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
– Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
– Evitaţi să vă extenuaţi. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
– Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a
vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
– Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea
memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
– Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
– Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în
casă mai redusă decât în mod normal.
– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor
aparate electrice de mare putere.
– Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.
– Fiţi atenţi la ţurţurii formaţi pe clădiri.
– Încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire.

Pentru depistarea la timp şi luarea măsurilor imediate de ajutor a persoanelor fără adăpost, persoanelor izolate, vârstnice sau bolnave care pot fi puse în pericol de temperaturile foarte scăzute, facem apel celor care au cunoştinţă de astfel de cazuri, să anunţe imediat prin numărul unic de apel 112, serviciile profesioniste de urgenţă.

spot_img
%d bloggers like this: