spot_img
spot_img

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență au fost activate în județele aflate sub cod galben de ninsoare

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

Având în vedere emiterea atenționării meteorologice de cod galben de ninsoare la nivelul a opt județe din nordul țării, prefecții au decis convocarea în ședință extraordinară a Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru prevenirea producerii unor situații de risc pentru populație.

Aceste Comitete județene au rolul de a gestiona situațiile potenţial generatoare de situaţii de urgență, stabilind măsuri şi acţiuni urgente în ajutorul populației.

Pe perioada de valabilitate a codului galben se va asigura permanența la nivelul instituțiilor prefectului, prefecții urmând să se asigure că a fost instituit serviciul de permanenţă și la toate primăriile din zonele de risc.

La nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă va fi monitorizată evoluţia fenomenelor meteorologice, pentru a putea interveni în timp util în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă.

Începând de joi, ora 18.00, până vineri, ora 17.00, în județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Harghita, Maramureș și Mureș, precum și în anumite zone din județele Neamț și Satu Mare, se vor înregistra ninsori însemnate cantitativ, iar vântul va sufla cu putere, pe crestele montante putând ajunge până la viteza de 70 km/h.

Pentru a putea veni în sprijinul comunităților locale, au fost mobilizați peste 800 de pompieri care pot fi suplimentați cu forțe și mijloace din județele apropiate unde nu se înregistrează probleme din cauza vremii. Sunt pregătite de intervenție 7 șenilate, 10 autofreze, 6 autospeciale de transport victime multiple și 53 de echipaje medicale SMURD.

Alături de pompieri, sunt pregătiți să acționeze polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, pentru a reduce eventuale efecte produse de fenomenele meteorologice și pentru a interveni, la nevoie, în sprijinul cetățenilor.

O mare atenție va fi acordată asigurării desfășurării în condiții de siguranță a circulației pe drumurile publice, iar în caz de nevoie anumite sectoare de drum ar putea fi închise pentru a nu pune în pericol cetățenii și pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. Forțele MAI vor rămâne mobilizate în zonele aflate sub cod galben până la revenirea la normalitate a situației.

Evoluția situației din teren și misiunile structurilor MAI sunt monitorizate de la nivelul Centrului Națională de Conducere Integrată, care funcționează 24 de ore din 24.

Recomandăm cetățenilor să evite deplasările în zonele aflate sub atenționare meteo de ninsoare, mai ales pe timpul nopții, iar înainte de a pleca la drum să se intereseze cu privire la condițiile meteo pentru a nu se pune în mod inutil într-o situație de pericol.

Directia Informare si Relatii Publice
Centrul de Presa al M.A.I.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Mormânt vechi de 4700 de ani, descoperit în Munții Apuseni

Un mormânt descoperit de cercetătorii americani, în anul 2019, într-o comună din Apuseni s-a dovedit a fi vechi...

Mesaje RO-ALERT pentru zona Mihai Viteazu, Iara, Moldovenești – pericol de grindină, COD PORTOCALIU!

Cetățenii care locuiesc în localitățile Mihai Viteazu, Cornești, Cheia, Buru, Iara, Moldovenești, Petreștii de Jos, Lita, Plăiești, Măgura...

Podul 1 din Cheile Turzii, înnoit, redeschis circulației turistice

În cadrul lucrărilor de întreținere a traseelor turistice din județ, angajații și voluntarii Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj...

Cod PORTOCALIU de furtună în apropiere de Turda

Administrația Națională de Meteorologie a remis un avertisment cu Cod PORTOCALIU privind producerea de furtuni și vijelii. După cum...
spot_img

Turdeni, vi se surpă mormintele

După ce consilierul local liberal, Cristian Felezeu, a readus în discuție chestiunea exploatărilor de balast de lângă cimitirul din cartierul Oprișani, RefleqtMedia.ro s-a deplasat...
%d bloggers like this: