În perioada 18-21 octombrie 2022 s-a desfășurat vizita de studiu din cadrul Programului de educație, burse, ucenicie și antreprenoriatul tinerilor din România, finanțaț prin granturile norvegiene SEE. Alături de reprezentanții din alte 7 licee tehnologice din Alba Iulia, Zalău, Suceava, Brașov, Craiova, Buzău, Constanța și reprezentanți ai unor instituții cu responsabilități la nivel național pentru învățământul profesional și tehnic (ANPCDEFP și CNDIPT), din partea CTVU au participat, prof. Iacob Sorina și Șopterean Cristina, cu proiectul ,,Implicarea activă și responsabilă pentru îmbunătățirea calității învățării la locul de muncă”.
Participarea la acest proiect considerăm că va deschide o nouă perspectivă pentru profesionalizarea resurselor umane implicate în domeniul educațional din Colegiul Tehnic “Victor Ungureanu”, educatori și educabili deopotrivă, în sensul coeziunii dintre teorie și practică, dintre mediul de învățământ și cel economic, într-o lume a globalizării, competitivității și performanței.
Activitățile proiectului au constat în:
- Activități online, anterioare vizitei de studiu, au fost reuniune de tip webinar, având următoarele tematici: Introducere în sistemul educațional norvegian și o privire de ansamblu asupra structurii sistemului educațional ÎPT, Cadrul structural pentru învățarea bazată pe muncă, Cadrul politic/reglementări pentru stimularea stagiilor în companii mici/medii, Inovarea sectorului ÎPT, gestionarea schimbărilor în nevoile societății și în domeniul muncii în educarea tinerilor norvegieni.
- Vizita de studiu
Pe parcursul vizitei de studiu s-au derulat activități la organizații publice și private implicate în pregătirea elevilor pentru ucenicie. Au fost organizate vizite la școli VET de succes (Osterøy, Knarvik, Bergen Maritime Upper Secundary School) și la operatorii economici din zonă (K Leroy, Farmo Flatøy) implicați în activitățile de pregătire practică a elevilor. În ultima zi au fost prezentări și discuții cu reprezentanții Consiliului regional Vestland, Biroului de formare Nordfjord, Școlii profesionale Voss, Camerei de Comerț Nordhordaland, cei care asigură implementarea managementului strategic al învăţământului profesional şi formare, asigurarea forței de muncă relevante și ucenicie.
Apreciem în mod deosebit ospitalitatea şi eforturile organizatorilor pentru buna desfăşurare a activităţilor din cadrul vizitei de studiu, exemplele de bune practici oferite în ceea ce privește facilitarea cooperării între educație și formare, asigurarea calității formării și furnizarea de practică la locul de muncă/ucenicie pentru elevi.