spot_img
spot_img

Clujul va avea singurul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre extrem de puținele din Europa

spot_img

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute marți, 29 ianuarie a.c., intenția forului administrativ județean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre extrem de puținele de acest gen din Europa.

Intenția Consiliului Județean Cluj este de a edifica acest centru pe terenul de 15.000 de mp pe care îl deține în proprietate în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeș, în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie. În cadrul acestui imobil cu o suprafață construită de 7.000 de mp vor avea loc, în aceeași locație, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienți din țară, cât și din străinătate. Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul și România vor reuși să se conformeze exigențelor Eurotransplant, alături de alte state cu rețele dezvoltate în ceea ce privește transplantul de organe.

Finanțarea acestei investiții strategice pentru sectorul medical clujean, regional dar și național va fi asigurată atât din fondurile Consiliului Județean Cluj cât și din fonduri europene. Sunt avute, astfel, în vedere, ca surse de finanțare externă, viitorul Program Operațional Regional, Banca Europeană pentru Investiții și Fondurile Norvegiene.

În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture și numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat. În final, Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății.

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe: ,,Este, cu certitudine, cel mai bun mod de a folosi acest teren. Vom dezvolta aici un proiect unic în România și în această parte a Europei, care va concentra în același loc toate tipurile de transplant. Va fi, cu siguranță, o activitate extrem de complexă care va include, pe lângă activitatea de transplant și o cercetare de cel mai înalt nivel precum și o componentă de formare a medicilor. Se va naște, astfel, un centru de excelență în domeniul chirurgiei, cu echipe multidisciplinare care vor acționa integrat. Beneficiile pentru întreg corpul medical clujean și, mai ales, pentru pacienții din Cluj și din întreaga țară, vor fi imense”.

În ceea ce privește construcția propriu-zisă a Centrului, această este estimată a dura circa cinci ani, Consiliul Județean Cluj dispunând de fondurile necesare ridicării imobilului. Îmbucurător este faptul că în procesul de edificare a clădirii va putea fi folosită inclusiv investiția deja realizată pe teren. Aceasta a fost deja expertizată iar concluzia a fost una favorabilă, lucrările complexe, inclusiv piloții forați la peste 25 de metri, putând fi folosiți pentru realizarea noii construcții.

Referitor la pașii necesari derulării investiție, tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie a.c., urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internațional de soluții vizând partea de concept, pentru a avea documentația tehnică elaborată până cel târziu la sfârșitul anului.

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Gala premiilor ZMT – prilejul de apreciere a valorilor Turzii

La Gala Premiilor ZMT vor fi premiați cei mai...

Consiliul Județean este proprietarul terenului pentru Spitalul de Copii

Consiliul Județean Cluj a obținut înscrierea în Cartea Funciară...

Pregateau un masacru? 2 pistoale, 62 de cutite, o arbaleta si cateva sabii, gasite de politisti in timpul unei perchezitii!

ARME, DROGURI ȘI BANI, DESCOPERITE DE POLIȚIȘTI Poliţiştii Brigăzii de...

Anunț – Remediere avarie Întrerupere furnizare apă potabilă în municipiul Turda

Compania de Apă ARIEŞ anunță întreruperea furnizării apei potabile...

Accident la Turda – un motociclist a fost accidentat grav de un șofer indisciplinat

Un motociclist din Sibiu a fost rănit, astăzi, într-un...
spot_img
spot_imgspot_img

Dialog stupefiant între un turdean și poliția locală: „Cum vreți să vă înjur?” „Oricum” „Du-te-n … domn polițist!”

Un turdean a postat pe rețelele de socializare un clip în care, spune el, este amendat pe nedrept de către doi agenți ai Poliției...

Un nou pas pentru creșterea siguranței pacienților Spitalului de Boli Infecțioase

Consiliul Județean Cluj a publicat în S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul privind achiziționarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru amenajarea...

Festivalul Pestelui 2021 va fi organizat pe strada Aurel Vlaicu!

Strategia infailibila, pe termen scurt, mediu si lung, a celui mai apreciat primar din istoria Campiei Turzii, este cu adevarat impresionanta! Prin lucrarile de ......
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: