spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Haha, chiar credeați că PSD și PNL se urăsc? (UPDATE)

(UPDATE): Ca urmare a articolului nostru, intitulat „Haha, chiar...

👥Parteneriatele generează performanță! Vă mulțumim!

🎓Educația este unul dintre pilonii esențiali ai unei societăți...

Iată cum s-a petrecut accidentul de la Copăceni

IPJ Cluj a prezentat detalii despre dinamica accidentului rutier...

ATENȚIE! Restricțiile pe A3, Gilău, continuă

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a remis...

Fost chiriaș a distrus bunurile dintr-un apartament

Fost chiriaș a pătruns prin efracție și a distrus...

Cluj-Napoca, cel mai performant oras, conform CITY INDEX, barometru de performanta urbana lansat astazi

Institutul pentru Orașe Vizionare a lansat astăzi CITY INDEX 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru cuprinzător analizează în permieră evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principaleCALITATEA LOCULUI (mediu, locuri emblematice, conectivitatespitale si medici),  PROSPERITATE (indicatori economici) și VIBRAȚIE (cultura, divertisment si dinamica sociala), utilizând un set de 51 de indicatori specializați si date obiective culese din peste 20 de surse.

Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România, conform CITY INDEX. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța.

Analiza aduce și multe surprize – de exemplu, municipii mici, precum Alba-Iulia, Miercurea-Ciuc sau Târgu-Mureș au performanțe relative mai ridicate decât municipii mult mai mari din punct de vedere al dimensiunii populației. În comunicatul și infograficele atașate veți găsi multe astfel de surprize.

CITY INDEX dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri ale clasamentului celor mai performante orașe, șapte sunt situate în interiorul arcului carpatic în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. Singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

Atașat găsiți infografice cu:

  • Clasamentul general al celor 41 de municipii reședință de județ si Top 15 performeri
  • Clasamentele TOP 15 orașe pe dimensiunea Calitatea locului, Prosperitate și Vibrație, cu punctele forte și punctele slabe ale orașelor pe fiecare dimensiune în parte.
  • Orașe surpriză – de ex. Alba Iulia ocupă poziția 1 din punct de vedere a calității învățământului gimnazial și liceal, Resita este numarul 1 ca Amprenta verde, Ramnicu Valcea are cea mai mare Speranta de viata.
  • Raportul City Index extins, care cuprinde grafice, dar si profilurile detaliate ale primelor 20 cele mai performante orașe și explicații pentru pozițiile pe care se află.

Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021.

spot_img
spot_img