fbpx
spot_img

Citește un interviu SPECIAL cu Bianca Deac, NOUL city-manager al Municipiului Turda

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

Bianca Deac, fost director de cabinet în Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării, fost editor de revistă culturală și colaborator al televiziunilor clujene este, din acest an, noul City-Manager al Municipiului Turda.

Pentru a o face cunoscută publicului turdean, RefleqtMedia i-a solicitat un interviu acestui om de administrație care a venit în orașul nostru pentru a-și pune expertiza în slujba comunității.

  1. De ce Primăria Turda? Care sunt oportunitățile orașului pe care le-ați identificat până în prezent?

Consider că Turda are foarte mult potențial. Turda este unul dintre puținele municipii din România care înregistrează o creșterea a populației. Acest fapt implică un avantaj strategic în competiția cu alte orașe și o creștere a nevoii de servicii publice (transport public, dotări de recreere etc.). Acest potențial și atitudinea energică, competitivă și proactivă a primăriei m-a determinat să aleg Turda.

Turda beneficiază de oportunități la nivelul patrimoniului istoric, arhitectural, cultural și natural de valoare excepțională, de localizarea în raport cu Zona Metropolitană Cluj, dar și cu diverse alianțe zonale pentru dezvoltare, de situarea pe un coridor de dezvoltare de importanță național-europeană, de accesul la rețeaua intermodală majoră de transport, de faptul că este parte și în proximitatea rutelor turistice internaționale.

  1. Cum vedeți Turda Smart City?

Definiția general recunoscută a conceptului Smart City (en. orașul inteligent) se referă la un oraș care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului.

Pentru a ajunge Smart City, vom implementa în mod integrat Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Municipiului Turda, un angajament pe termen mediu și lung al primăriei cu privire la realizarea unor obiective de investiţii de interes major pentru comunitate, obiective care au fost demarate deja şi care ţintesc către regenerarea urbană, regenerarea comunității, regenerarea economică, diversificarea și sofisticarea turismului și afirmarea rolurilor teritoriale ale municipiului la nivelurile județean, regional, național.

Voi continua aplicarea unei viziuni de a transforma  municipiul într-unul mai prietenos și atractiv, deopotrivă pentru locuitori, pentru investitori, pentru turiști și cu mediul, un municipiu modern cu o infrastructură pe care sa se poată baza creșterea susținută și durabilă, un municipiu care își valorifica patrimoniul și istoria și își afirma în mod clar identitatea locală, un exemplu de bună practică în dezvoltarea urbană pentru celelalte municipii din România, o localitate rezilientă la provocări, eficientă, securizată, cu o adaptabilitate crescută de a integra diverse tehnologii și sisteme, un SMART CITY.

 

  1. Cum ați caracterizat managementul public aplicat la nivelul Primăriei Turda?

În ciuda dificultăților care au apărut la nivel internațional în ultimii ani, greutăți care au afectat și România, Primăria Turda a continuat să aplice un management public axat pe dezvoltare, pe facilitarea accesului la serviciile publice, pe asigurarea unui sistem de învățământ modern în clădiri reabilitate și modernizate conform ultimelor norme, pe un turism integrat la nivelul municipiului cu zone de agrement generoase. Turismul a fost domeniul asupra căruia administrația locală și-a concentrat atenția într-un mod deosebit în ultimii ani pentru a face din municipiu un punct de atracție pentru turismul european.

Perfecţionarea sistemului de management la nivelul instituțiilor publice în vederea alinierii  la standardele europene constituie o necesitate  pentru sistemul  de  management public românesc contemporan care este bine înțeleasă de Primăria Municipiului Turda. Este unanim recunoscut faptul că dezvoltarea noului sistem de management public funcţional şi eficient pentru structura administrativă reprezintă un proces de durată care, însă, ar trebui intensificat în toate ţările ce doresc o orientare reală a serviciilor oferite  de  administraţie către piață. Această reformă, la Primăria Municipiului Turda, se realizează prin consolidare instituţională şi întărirea capacităţii administraţiei publice,  după model european.

 

  1. Care este suma pe care Municipiul Turda o poate accesa din fonduri europene (PNRR + politica de coeziune 2021-2027)?

Datorită numeroaselor fonduri europene și guvernamentale atrase, orașul nostru a beneficiat în ultimii ani de o creștere semnificativă a secțiunii de dezvoltare. Valoarea totală a proiectelor cu fonduri europene, aflate în fază de implementare la acest moment, 22 de proiecte, depășește suma de 460 milioane lei.

Dintre aceste proiecte amintesc modernizarea celor 4 coridoare de mobilitate urbană integrată (industrial, vest, est, central), o finanțare din POR care ne-a adus titlul de primul oraș din România cu transport public comun 100% electric, și care ne permite modernizarea principalelor străzi din municipiu.

Un alt proiect important, aproape de finalizare, este Reabilitarea sitului poluat istoric Poșta Rât, o investiție din POIM în valoare de peste 94 milioane lei.

De asemenea sunt în curs de implementare proiecte privind regenerarea urbană, revitalizarea spațiului pietonal, construire autobază și park and ride, restaurarea Castrului Roman, reabilitare creșe și grădinițe, reabilitarea clădirilor Teatrului Național, reabilitare de locuințe sociale, digitalizarea serviciilor publice și altele .

În același timp, Primăria Turda lucrează la pregătirea a peste 60 de proiecte care urmează să fie finanțate din fonduri europene, inclusiv din PNRR. Au fost depuse spre finanțare prin PNRR proiecte care vizează renovarea energetică a blocurilor 12 loturi din toate cartierele orașului), și eficientizarea energetică a mai multor clădiri publice(reabilitarea și eficientizarea energetică a primăriei Turda, reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii destinată poliției locale, inclusiv Spitalul Municipal și clădiri ale unităților de învățământ turdene.

În ceea ce privește infrastructură rutieră și mobilitatea urbană, pe lângă cele 4 coridoare de mobilitate urbană care deja sunt în implementare, pregătim finanțarea a încă 5 coridoare integrate de mobilitate urbană, asigurarea infrastructurii pentru transportul verde și achiziția de noi autobuze electrice. Urmărim de asemenea dezvoltarea a 2 coridoare albastre de mobilitate urbană, care să aibă în centrul atenției spațiile verzi (cursul Râului Arieș și al Pârâului Racilor).

O investiție importantă pentru mediul de afaceri, pe care o avem în pregătire este coridorul strategic integrat de mobilitate urbană – Axa sudică Turda – Câmpia Turzii, pentru accesibilitate rapidă a zonelor socio-economice din Turda – Câmpia Turzii la Autostrada A3.

Din punct de vedere al turismului sunt în pregătire proiecte majore, precum realizarea AquaParc Arieș, construirea unui bazin olimpic de înot și extinderea Salinei Turda – Mina Iosif. În domeniul sănătate sunt în curs pregătire proiecte cu o valoare totală de peste 270 milioane lei.

spot_img
spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Accident pe dealul Feleacului

Un logan a ajuns cu roatele în sus, după o manevră eronată, pe dealul Feleacului. „A fost vorba despre...

Zona Protejată Cheile Turzii este reglementată urbanistic de către Consiliul Județean Cluj

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) Cluj, constituită în cadrul Consiliului Județean și condusă de...

Campania „Comune Curate” vine la Săndulești

În perioada 29 - 30 martie, ECOTIC Transilvania va colecta Deșeuri Electrice, Electronice și Electrocasnice, de pe raza...

ABUZ al Poliției Locale Turda – l-au amendat deși a vrut să-și repare greșeala – video

Polițiștii locali din Turda s-au transformat din oameni ai legii, în perceptori de amenzi date cvasi-abuziv. Un turdean s-a...
%d bloggers like this: