11.3 C
Turda
Sunday, September 18, 2022
spot_img
HomeBREAKING NEWSCitește TOTUL despre orașul cu care Câmpia Turzii se înfrățește joi, 29...

Citește TOTUL despre orașul cu care Câmpia Turzii se înfrățește joi, 29 iulie

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Autoritățile locale de la Câmpia Turzii au ales data de 29 iulie, Ziua Imnului Național, pentru a parafa protocolul de cooperare cu orașul Cimișlia, Raionul Cimișlia, Republica Moldova.

Astfel, în cadrul unei ședințe festive de Consiliu Local, primarii celor două localități, Dorin Lojigan și Sergiu Andronachi, vor semna acordul de cooperare.

Dar … ce știm despre Cimișlia? 

Orașul Cimișlia din Republica Moldova este capitala raionului cu același nume. Are o populație de aproape 12.000 de locuitori, iar etimologia numelui orașului provine de la un cuvânt de origine tătară-turcomană.

„Preotul Iacob Iusipescu, care a făcut prima încercare de a scrie și de a publica istoria Cimișliei în anul 1874, explica, pe baza legendei locale, că Lia ar fi fost un nume turcesc de fată, iar Cimiș ar fi fost numele dat constructorilor și zidarilor din acea vreme. Cele două cuvinte sunt într-adevăr turanice, dar în realitate ili desemnează o așezare permanentă, și se regăsește în alte denumiri precum Coștangalia sau Mangalia, dar și la Caracalpaci („șomișli”), Turcmeni („ciumiclî-tabun”), Bașchiri („ciumucili”), Tătarii nohai din nordul Caucazului („șomișli”, „șomișli-as”, „cimișlu-as”), iar Cimiș are la bază etnonimul çumeç-ili – cunoscută denumire a unui trib tătăresc care a colindat și pe meleagurile noastre. Denumirea tribului provine de la numele tamgalei/dangalei tătărerești: „çumeç-ciumeci”, însemnând căuș.” – se arată pe wikipedia.org

Consiliul Local Cimișlia este format din 25 de membri (24 + Viceprimar), majoritatea fiind deținută de Blocul ACUM, din care face parte și Sergiu Andronachi, actualul primar.

La Cimișlia există și o echipă de fotbal, FC Cimișlia, care activează în Liga Secundă a fotbalului moldovenesc.

Principalele activități economice la Cimișlia sunt agricultura, producția de vin, precum și industria.

După semnarea acordului de cooperare, Cimișlia se va alătura unui grup interesant de orașe cu care Câmpia Turzii este înfrățită: 

1. MOHACS (1994) – UNGARIA
2. SIEMIANOWICE SLASKIE (2001) – POLONIA
3. PUTTEN (2001) – OLANDA
4. LA SALVETAT SAINT GILLES (2002) – FRANȚA
5. KISBER ( 2006) – UNGARIA
6. BAYRAMIC (2006) – TURCIA
7. SAN FERNANDO DE HENARES (2010) – SPANIA

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: