fbpx
spot_img
spot_img

Cel mai vârstnic veteran de război al comunei Bogata a împlinit vârsta centenarului

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
Veteranul de război Gheorghe Șuteu, din comuna Bogata, județul Mureș a împlinit 100 de ani.
 
S-a născut în zi de mare sărbătoare – Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1921. A fost încorporat la 20 ianuarie 1942, în Regimentul 6 Pionieri, din Divizia 20 Infanterie.
 
​După o perioadă de instruire de bază la partea sedentară a diviziei, la Alba Iulia, a continuat ca gradat instructor la aceeași unitate, pentru pregătirea noilor recruți, până în primăvara anului 1944, când a fost trimis cu unitatea pe frontul din Moldova, în zona Piatra Neamț – Roman, având gradul de caporal.
 
​După 23 august 1944, sub perspectiva de a fi luat prizonier de Armata Roșie, se retrage împreună cu o bună parte din personalul unității spre Brașov, prin munți, de unde se hotărăște să ajungă acasă.
 
​Ulterior, se prezintă la unitatea sa din Alba Iulia pentru a nu fi declarat dezertor și, când încep luptele pentru eliberarea Ardealului, participă la acțiuni în cadrul Batalionului 18 Pionieri, din Divizia 18 Infanterie, pe direcția Câmpia Turzii, Viișoara, Cluj, Cojocna, Zalău, Carei.
După 25 octombrie 1944 luptă pe teritoriul Ungariei, participând la acțiunile de la Nyiregyhaza și Debrețin.
 
​În luptele pentru forțarea râului Tisa, se remarcă prin acțiuni curajoase la trecerea subunităților de infanterie peste râu și la salvarea multor militari care erau pe punctul de a se îneca, fapte pentru care a fost decorat cu Ordinul ”Bărbăție și Credință” cu spade și avansat la gradul de sergent.
 
​În Cehoslovacia a participat la luptele din Munții Tatra și de la Banska Bystrica.
​Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial l-a găsit în apropierea orașului Brno. După aproximativ o lună de odihnă și refacere, pleacă împreună cu unitatea, pe jos, până la Alba Iulia, de unde a fost lăsat la vatră.
​După război, s-a căsătorit cu Anica, cu care a avut trei copii, din care mai trăiește unul singur, Vasile, care se îngrijește cu multă dăruire de veteranul de război.
Ineditul eveniment aniversar a fost organizat de Primăria comunei Bogata și desfășurat chiar în biserica ortodoxă din localitate, la finalul Sfintei Liturghii. Au ținut să-i fie alături reprezentanți ai A.N.V.R.- filialele Mureș și Luduș, comandantul Centrului Militar Județean Mureș, locotenent-colonel Gabriel Nicolescu, comandantul comenduirii garnizoanei Târgu Mureș, locotenent-colonel Sergiu Colceriu și un reprezentant al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, maiorul Alexandru Ivanof.
 
​Mulți ani și sănătate, venerabile veteran!
Sursă text/foto: lt.col. Sergiu-Petru Colceriu

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: