Cazul șocant al Alexandrei Ivanov, femeia însărcinată care a fost lăsată o noapte întreagă să zacă pe un pat de spital, fără să fie vizitată de niciun doctor …. după care a murit, a impresionat o țară întreagă.
În acest context, medicul pediatru, Monica Burlacu, de la Cabinetul de Pediatrie Florești, și-a expus punctul de vedere, după o carieră întreagă în care a îngrijit gravide, nou-născuți și copii.
„Nu sunt cuvinte sa imi exprim tristetea in cazul Alexandrei Ivanov si nu sunt nici in măsură sa judec ….este cumplit.
Nu comentez agonia acestei mame pentru ca nu pot să inteleg cum a fost lăsata să se chinuie atatea ore… este dureros.
Pot doar să spun ca in alte tari toti pacientii internati sunt mult mai atent monitorizati iar functiile vitale , temperatura, saturatia in oxigen, frecventa cardiaca, frecventa respiratorie sunt documentate din 4 in 4 ore, (cu riscul de a strica somnul copilului la 2 noaptea ) , astfel incat orice deterioare a pacientului atrage imediat atentia.
De-a lungul timpului asistentele au identificat nenumărate cazuri de sepsis si m-au atenționat imediat doar pentru faptul ca parametri functiilor vitale nu mergeau in direcția bună.


Aceste grafice ar fi bine sa fie folosite in fiecare spital si fiecare sectie si multe tragedii ar putea fi evitate.
La un scor de 4 eram obligata sa vad pacientul in maxim 60 de minute insa la un scor de 5 trebuia sa examinez pacientul imediat.
Un alt aspect este oboseala…
Din ce in ce mai multe spitale din occident incep sa recunoasca faptul ca 24 de ore de munca, este prea mult .
10 ani am lucrat garzi de 24 de ore iar in unele spitale garzile erau de 12 ore si am vazut o diferenta colosala in calitatea actului medical.
Primele 10 ore intre 8-18, zburam prin spital , cu mult entuziasm si energie ,
Ulterior simteam cum energia scade …cafea, cafea , cafea….intre 3 si 7 dimineata imi era rău si speram sa nu vină nici o ambulanta cu cazuri grave deoarece abia mă țineam pe picioare.
Este greu sa muncesti in conditii de stres 24 de ore, sa te concentrezi si sa fi responsabil , sa iei decizii importante cu o minte epuizata.
Schimbarea modului in care sunt monitorizati pacientii spitalizati si reducerea numarului de ore de muncă (garzi de 12 ore, nu 24 de ore) cred ca ar face o mare diferenta in calitatea actului medical .
Desigur aceste schimbari nu pot compensa dragostea, empatia, experienta, stiinta, etc…”, este punctul de vedere al doamnei doctor, Monica Burlacu, pediatru de TOP al Județului Cluj.