27.7 C
Turda
Friday, August 12, 2022
spot_img
HomeInedit, curiozități și listeCei doi regi care au vizitat Campia Turzii

Cei doi regi care au vizitat Campia Turzii

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

In urma cu cateva minute, psihosociologul, Petre Pop, a publicat unele informatii cu privire la vizita pe care MS Ferdinand I a efectuat-o la Campia Turzii.

“Asa cum am mai spus în primul deceniu de după ,,Marea Unire” de la 1918, Câmpia Turzii a fost vizitată de marile personalități de stat și politice ale României. În acest deceniu al regăsirii naționale, cea mai importantă vizită la Câmpia Turzii a fost cea a Regelui Ferdinand I Întregitorul, care cu bucurie și interes a stat de vorbă cu populația localității noastre. A fost debutul călătoriei regale în Transilvania de după 1918, pelerinaj care a continuat la Turda- M-ții Apuseni, la mormântul marelui patriot Avram Iancu, unde familia regală a depus o coroană de flori în semn de prețuire ,, in memoriam”.


Demn de menționat este si faptul că în semn de considerațiune și respect, primăria de atunci a dat denumire străzii principale, Str. Regele Ferdinand. Ce trebuie să mai știm este faptul că Regele Ferdinand este cel care în 1925, semnează actul de naștere a comunei Câmpia Turzii, decretul de unire a celor două localități Ghirișul de Arieș si Sâncraiul.”, a scris Pop.

Ei bine, RefleqtMedia detine informatii despre o alta vizita efectuata de un rege roman in Campia Turzii.

In  1946, dupa eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupatie hortysta, Mihai I, rege al Romaniei, a vizitat judetul Cluj, care facea parte din cele 3 judete cedate de Romania, ca urmare a Dictatului de la Viena.

Ceea ce putina lume stie, insa, este ca Mihai I, alaturi de Doctor Petru Groza, au vizitat si Combinatul Metaurgic de la Campia Turzii, care i-a fost prezentat Majestatii Sale drept un pilon al viitoarei ecnomii muncitoresti a Romaniei glorioase.

La scurt timp, insa, Mihai I a fost fortat sa abdice, de catre acelasi Petru Groza, care avea o puternica sustinere sovietica.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: