Incendiile de vegetație fac ravagii, în toate județele, însă în zona Turda – Câmpia Turzii, oamenii par a o fi luat razna.
Cimitire, căbănuțe, livezi, linia de cale ferată, toate au fost puse în pericol de puturoșii care, în loc să supravegheze arderile de vegetație, dau foc și pleacă de acolo.
Ei bine, aceste persoane pot fi oprite foarte ușor din activitatea lor distrugătoare.
Potrivit Ministerului Agriculturii, proprietarii și concesionarii de pășuni și terenuri agricole care le curăță prin incendiere, nu mai primesc subvenții APIA.
„Cei care se va dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei, în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă, pentru că până acum era de ajuns să dea o declaraţie fermierul că a găsit suprafaţa de teren pe care o declară la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere către organele de poliţie în acest sens, pentru a fi identificat făptuitorul…Cred că, dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren pe care vrei să o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să şi păzeşti această suprafaţă de teren şi daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane”, spune ministrul Agriculturii.
Astfel, cele mai simple lucruri pe care le pot face primarii este să ia la purecat toți incendiatorii de vegetație, să le facă un dosar simplu și să-i „toarne” la APIA.
Odată rămași fără subvenție, preț de un an, se vor gândi de 2-3 ori înainte să se comporte ca niște nebuni și să lase focuri nesupravegheate!