spot_img

CE POT FACE EU? CUM POT AJUTA?” întrebarea zilei în Campania “16 zile de activism împotriva violenței…”, în județul Mureș

Date:

Share post:

 

 

Iată-ne în luna decembrie, o perioadă ce stă sub semnul marii sărbători a Crăciunului, o sărbătoare a familiei, a armoniei, a bucuriei, a dragostei. La nivel județean se derulează o campanie de informare în domeniul violenței în familie, inclusiv cu privire la serviciile existente pentru victime, dar și cu privire la importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a diminua acest fenomen atât de nociv pentru societate. De altfel, mesajul campaniei este IMPREUNĂ PUTEM AJUTA!. Unul dintre subiectele propuse de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din IPJ Mureș este CE POT FACE EU? CUM POT AJUTA?

 

DE CE SĂ MĂ IMPLIC? Pentru că, deși unii consideră încă altfel, violența în familie ne privește pe toți. Cel puțin datorită consecințelor grave pe care o are asupra copiilor care vor fi adulții de mâine și care vor influența în ce fel de comunitate vom trăi și ne vom crește copiii.

Așadar, înainte să căutăm scuze sau să aducem acuze, să ne întrebăm fiecare CE POT FACE EU? Pot face câte ceva pentru mine, pentru copiii mei și pentru ceilalți, pentru comunitate.

 

Pentru mine aleg să nu consider violența ca pe ceva normal și să nu trăiesc o astfel de viață. Pentru copii? pot să nu-i oblig să trăiască într-o astfel de casă, de familie, să nu le ofer modele nesănătoase de relații și să fac tot ce pot ca ei să înțeleagă că educația, munca îi va ajuta să fie independenți, să nu ajungă niciodată nevoiți ca din lipsa resurselor să se simtă constrânși să accepte astfel de tratamente. Pot să vorbesc cu ei despre relații sănătoase, despre respect reciproc, despre comportamentele care ridică suspiciuni cu privire la caracterul oamenilor.

 

Nu în ultimul rând, ce pot face pentru ceilalți? Să nu judec, să nu acuz, să arăt că nu consider normal. Nu judec o victimă pentru alegerea ei de a rămâne în relație sau în casă fiindcă nu sunt în locul ei. Cu siguranță își dorește să își țină familia unită, mai ales pentru copii și are nevoie fiecare de timpul lui pentru a lua decizii atât de grele când ești direct implicat. Nu are nevoie să o acuzăm și noi, ci să înțelegem și să o sprijinim pentru a putea decide, știind că nu e singură. Ce mai pot să fac eu? Pot să mă informez și să îndrum, să dau mai departe un număr de telefon, un loc în care victimele pot cere ajutor. Pot părea gesturi banale, dar transmit mult mai mult și, uneori, pot salva vieți. Poate nu va lua atitudine imediat, dar atunci când va decide, va ști de unde să înceapă.

 

 Orice ar fi , să nu uităm să fim oameni! IMPREUNĂ PUTEM AJUTA!

 

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Intervenții chirurgicale complexe, la Clinica de Cardiologie din Târgu Mureș

O nouă premieră națională, la Clinica de Cardiologie de...

Ziua Ursului, la Zoo Târgu Mureș

După tradiția populară în fiecare an, în ziua de...

Incendiu VIOLENT la Targu Mures – s-a emis Ro-Alert

*Târgu Mureș*: *incendiu* produs la *un ansamblu de hale...
%d bloggers like this: