👏 𝗗𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗟𝗶𝗺𝗲𝘀-𝘂𝗹, 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝘀i 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁u𝗹 𝗖𝗹𝘂𝗷, 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗱𝗲𝗽𝘂𝘀 𝗹𝗮 𝐔𝐍𝐄𝐒𝐂𝐎
🆕 Consiliul Județean Cluj a luat cunoștință, cu deosebită satisfacție, legat de recenta depunere la UNESCO, a dosarului de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. 🌏
✅De altfel, conștientizând impactul pe care o asemenea decizie favorabilă l-ar putea avea nu doar pentru o mai bună protejare și punere în valoare a acestor obiective de patrimoniu, cât și pentru impulsionarea turismului în zonă, forul administrativ județean și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini acest demers încă de acum mai bine de un deceniu.
ℹ️ Siturile romane din județul Cluj care aparțin sistemului graniței de nord a Daciei romane, compusă din turnuri, fortificații sau baraje artificiale şi a căror valorificare și punere în valoare se are în vedere, sunt cele de la 🔹Turda, 🔹Gilău, 🔹Bologa (comuna Poieni), 🔹Hodișu (comuna Poieni), 🔹Negreni, 🔹Chiuiești, 🔹Gherla şi 🔹Cășeiu.
ℹ️ Limesul Dacic este cel mai lung sector de graniță terestră romană din Europa, fiind, totodată, cel mai complex concept unitar de graniță romană din interiorul imperiului, reunind toate celelalte sisteme, utilizate alternativ în lumea romană.
✅Documentația pentru acest dosar a fost elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului. 👏