spot_img

„CÂND VINZI SAU CUMPERI ONLINE, AI GRIJĂ DE BANII TĂI! DATELE CARDULUI NU SUNT PENTRU ORICINE”

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunţ de vânzare pe internet şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, derulează o campanie de informare în perioada 25 martie – 15 aprilie 2022. Mesajul central este cel legat de riscurile la care ne expunem dacă introducem datele cardului, pe diverse linkuri, pentru “a accepta o sumă de bani”. Niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a primi bani!

          Încercăm şi prin intermediul mass media să aducem în atenţie modalităţile prin care infractorii de acest tip acţionează şi câteva dintre semnele unui eventual pericol.

          Faptul că nu vedem persoana cu care comunicăm, nu primim personal banii, nu oferim noi înşine bunul sau nu-l ridicăm, toate acestea ne pot pune într-o situaţie delicată, greu de controlat. Plătim online, nu cunoaştem bine sau nu respectăm măsurile de siguranţă ale unei tranzacţii şi ne putem trezi că, fără să vrem, oferim datele cardului bancar. E ca şi cum am oferi portofelul plin cu bani cuiva total necunoscut!!

          Să presupunem că vrem să ne schimbăm telefonul şi îl punem la vânzare, pe o pagină de anunţuri. Ne abordează cineva, în general pe whatsapp, şi ne întreabă despre bun. Scurt, dacă nu are defecte, dacă e în stare bună. Avem deja 2 elemente. Discuţia despre vânzare se mută pe alt canal de comunicare decât cel al site-ului cu anunţuri, de regulă pe whatsapp sau chiar telefonic. Până aici nimic problematic. Apoi , în general, conversaţia despre bun este foarte scurtă, banală chiar.

          Acesta este şi începutul unei relaţionări cu infractorii. Motivul pentru care abordează vânzătorul pe alt canal de comunicare este ca să elimine orice posibilitate de monitorizare din partea site-ului de anunţuri. În plus, fiindcă mulţi dintre escroci sunt din alte ţări, preferă o convorbire scrisă ca să poată folosi motoare de traducere de pe internet. Dacă suntem atenţi, e foarte probabil ca în conversaţie să vedem cuvinte sau expresii ciudate, semn că partenerul de discuţii nu este cine pretinde. Şi totuşi, chiar şi infractorii străini pot colabora cu persoane vorbitoare de limba română pentru a-şi pune în aplicare planurile, aşadar nu este exclusă nici abordarea prin apel telefonic!Vă reamintim că un număr de telefon de România şi o fotografie de profil “prietenoasă“ nu înseamnă deloc siguranţa că ştii cu cine ai de a face!! Vom continua în următorul material cu indiciile unei situaţii riscante.

 

 

 

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Tumoră de 12 kg extrasă de medicii mureșeni de la un pacient de 42 de ani

O echipă de medici chirurgi din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu...

Shopping City Târgu Mureș susține Distinguished Gentlemen’s Ride, un demers mondial ce luptă împotriva cancerului de prostată

Târgu Mureș, 10 mai 2022 –   Shopping City Târgu Mureș susține parada Distinguished Gentlemen’s Ride (DGR), un demers...

Intervenţie complexă de reconstrucţie de limbă şi planşeu bucal, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă medicală multidisciplinară a realizat, în data de 8 aprilie, prima intervenţie de reconstrucţie de limbă şi...

11 grenade, descoperite ieri, în județul Mureș

Lucrările de primăvară și săpăturile de fundație puteau genera o adevărată tragedie, ieri, în județul Mureș. 10 grenade antitanc...
spot_img

Multitudinea de accidente rutiere din Mureș i-au făcut pe polițiști să se îngrijoreze, serios

Poliţiştii rutieri recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină cont de condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum și să circule cu viteză adaptată...
%d bloggers like this: