spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Al doilea omor in cateva zile, la Turda

Turda a devenit un oras periculos, in care poti...

I-au furat masina, in Turnu Severin

Rares Florea, tinichigiul din Campia Turzii care repara avariile...

Moonlight Rescue 2024, exercițiu complex de salvare pe timp de noapte

Un exercițiu național Salvamont în premieră s-a desfășurat în...

(Video) Alcoolul si urmarile lui

Un accident rutier care se putea termina groaznic a...

☦️Eveniment de înaltă încărcătură spirituală, la Boian

Comunitatea creștin-ortodoxă din Boian, comuna Ceanu Mare, s-a reunit...

Campania de screening GRATUIT pentru identificarea precoce a Tulburării de Spectru Autist continuă pe parcursul întregii luni Aprilie

Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, continuă campania de screening gratuit dedicat identificării precoce a Tulburării de Spectru Autist.     

Astfel, pe parcursul întregii luni aprilie, de luni până joi, în intervalul orar 12.00-14.00, părinții care sesizează anumite semne specifice autismului sunt așteptați la sediul Centrului Comunitar Județean Cluj situat pe strada Albert Einstein, la numărul 14.

În cadrul sesiunilor de informare și conștientizare, terapeuții Centrului de zi de recuperare pentru copii cu autism din cadrul DGASPC Cluj vor oferi părinților informații de specialitate cu privire la dezvoltarea copiilor și la simptomele asociate tulburării de spectru autist. De asemenea, pentru acei părinți care vin însoțiți de copiii lor, vor fi realizate activități de screening specifice, pentru depistarea timpurie a modificărilor pe care aceștia le întâmpină în dezvoltarea psiho-socială.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Decizia de a continua campania de screening pentru depistarea precoce a autismului este una extrem de binevenită, mai ales în contextul numeroaselor solicitări pe care le-am primit de la părinții care nu au reușit să ajungă la sesiunea programată în cursul zilei de ieri“.

În ceea ce privește sesiunea de screening organizată în cursul zilei de marți, 2 aprilie, în cele trei ore dedicate activității au participat 15 părinți, iar în cazul a doi copii au fost înregistrate scoruri ridicate la evaluare. Aceștia au fost redirecționați către un medic specializat în psihiatrie pediatrica, pentru realizarea unei evaluări complexe.

Consiliul Județean Cluj și DGASPC Cluj doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidenței acestei tulburări psihice ce afectează, conform celor mai recente date, 1 din 36 de copii. Astfel, conform acestei statistici deloc încurajatoare, se recomandă ca părinții să identifice, inclusiv cu ajutorul specialiștilor, primele semne ale existenței unei tulburări de spectru autist, astfel încât terapia specifică să debuteze cât mai repede, cu șanse reale de recuperare. Dintre semnele cele mai uzuale ale autismului amintim: mișcări repetitive, evitarea contactului vizual sau a atingerilor, întârzieri în vorbire, repetarea unor cuvinte sau fraze (ecolalia), manifestări ale unor ticuri (fluturatul mâinilor), etc.

Biroul de presă

3 Aprilie 2024

spot_img
spot_img