spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Calea europeană – cea mai sigură sursă de venituri pentru dezvoltarea Municipiului Câmpia Turzii

În mandatul 2016-2020, administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii a formulat cereri de finanțare pentru proiecte europene, în valoare totală de peste 36 de milioane de euro, la care se adaugă peste 40 de milioane de euro, accesați prin Proiectul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, acesta fiind cel mai real argument în valoarea ipotezei potrivit căreia cea mai sigură cale de dezvoltare urbanistică este cea europeană.

În aceste condiții, aflat în vizită de lucru la București, primarul Municipiului Câmpia Turzii – Dorin Nicolae LOJIGAN, a avut o întâlnire bilaterală cu domnul Marcel Ioan Boloș, Ministrul Fondurilor Europene din România, în urma căreia au fost stabilite proiectele de dezvoltare care vor fi implementate în municipiul Câmpia Turzii și care vor beneficia de finanțare europeană.

Este vorba despre 9 proiecte, cu valoare totală estimată de 346 de milioane de lei, care urmează a fi propuse spre finanțare europeană în exercițiul financiar următor.

Cele 9 proiecte stabilite de comun acord cu domnul Marcel Ioan Boloș sunt clasificate pe 4 domenii: regenerare urbană, sănătate, mobilitate și social și se încadrează perfect în cele 9 Programe Operaționale Regionale ce vor fi gestionate de Agențiile de Dezvoltare Regionale, în exercițiul financiar următor.

Așadar, iată cele 9 proiecte de dezvoltare care vor fi implementate la Câmpia Turzii în următorii 6 ani:

Nr. Crt.

Titlul Proiectului

Program Operațional

Valoare estimată

1

Regenerarea şi amenajarea parcului municipal „Berc”- Câmpia Turzii – Grădini urbane

Programul Operațional de Dezvoltare Teritoriala Integrată

150.000.000 lei

2

Revitalizare urbană – Cartier Blocuri (locuri de joacă pentru copii, parcări inteligente, iluminat public etc)

Programul Operațional Creștere Inteligentă şi Digitalizare

25.000.000 lei

3

Amenajare zonă de promenadă pe malul râului Arieș (în apropierea grădinii urbane)

Programul Operațional de Dezvoltare Teritoriala Integrată

2.500.000 lei

4

Modernizare, extindere și dotare imobil spital (prin construirea unui nou corp)

str. Avram Iancu, nr. 33, Câmpia Turzii

Programul Național de Sănătate

50.000.000 lei

5

Înființare și dotare UPU Câmpia Turzii

Str. Avram Iancu, nr. 33

Programul Național de Sănătate

7.500.000 lei

6

Construire drum ocolitor între cartiere (Zona industrială – Cartier Sâncrai)

Programul Operațional Transport

50.000.000 lei

7

Construire pasarelă de supratraversare pentru pietoni, cu acoperiș de protecție peste liniile de cale ferată

Programul Operațional Transport

2.000.000 lei

8

Construire centru rezidențial pentru vârstnici

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate

25.000.000 lei

9

Construire centru social de zi

Str. Teilor, nr. 1L – Câmpia Turzii

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate

25.000.000 lei

De remarcat este diversitatea domeniilor de implementare ale celor 9 proiecte de dezvoltare. Astfel, 6 din totalul de 9 Programe Operaționale Regionale aprobate la nivelul Ministerul Fondurilor Europene din România vor fi acoperite în exercițiul următor de Municipiul Câmpia Turzii.

Pe de altă parte, după cum puteți vedea din tabel, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, echipa din Primăria Câmpia Turzii își propune construirea unei centuri ocolitoare, din fonduri europene, care să degreveze șoseaua principală, care tranzitează orașul de aglomerația zilnică. Proiectul „Construire drum ocolitor între cartiere (Zona Industrială – Cartier Sâncrai) va facilita și transportul urban de persoane din Municipiul Câmpia Turzii, prin flota de autobuze ce urmează a fi achiziționate și care se implementează prin intermediul Proiectului de Mobilitate Urbană Durabilă, al cărui contract de finanțare a fost semnat și care se află în faza de licitații.

Există, așadar, o continuitate vizibilă în politica și strategia municipalității, care a început în 2016 și își propune să continue până în 2027, pentru că o politică multianuală, constantă face diferența între administrație publică locală profesionistă și demagogie.

În societatea europeană contemporană, este imperios necesar să fii un edil cu viziune pe termen mediu și lung, iar acest obicei se perpetuează, îndeosebi, la primarii și conducătorii de unități administrativ teritoriale din Europa de Vest. Dacă ne rezumăm la asfaltarea a 2 trotuare și măturarea unei străzi, nu ne putem numi administrație locală modernă – europeană. Sunt conștient de polologhia utilizată de opoziție, potrivit căreia primarul doar scrie proiecte – însă doar un om rău-voit sau inconștient nu realizează importanța pe care aceste proiecte le au pentru dezvoltarea continuă și armonioasă a comunității. Diferența dintre noi și alții este că în timp ce ei promit că vor face, noi chiar facem.”, declară Dorin Nicolae LOJIGAN – primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Ceea ce vrem să evidențiem este faptul că, pentru a ajunge în stadiul de implementare a diverselor proiecte europene, este nevoie de parcurgerea unor etape scriptice, așa cum prevede legislația națională în vigoare, însă odată ce aceste proiecte intră în etapa de implementare, acestea devin garanția fermă a unui proces continuu și eficient de dezvoltare durabilă.

Direcția Relații cu Comunitatea

spot_img
spot_img
spot_img