fbpx
spot_img
spot_img

Biserica Șovagăilor din Turda, resfințită de ÎPS Andrei

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -

În anul 1467 regele Matei Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj si Turda și a numit ca prefect al Salinelor din Ardeal (cu sediu la Turda) pe Miklos Olah, un unchi al său de viță românească, care a permis românilor ortodocși de la Salina Turda să-și construiască în acel an o biserică proprie, nu departe de Salină, cu condiția să lucreze la minele de sare.

În anul 1709 a fost reconstruită din temelii de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. La fel ca toate bisericile greco-catolice din Ardeal, și această biserică a fost confiscată abuziv în anul 1948 de către autoritățile comuniste și trecută în folosința Bisericii Ortodoxe Române. După 1948 biserica a fost renovată în stil neobizantin. Biserica poartă și astăzi numele de Biserica Șovagăilor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Această biserică este una sinonimă cu istoria Turzii, tocmai din acest motiv, resfințirea Bisericii Șovagăilor reprezintă un motiv de mândrie pentru turdeni.

Astăzi, acest edificiu religios-istoric a fost resfințit de către Mitropolitul de Cluj, Andrei Andreicuț. Acesta, însoțit de un sobor de preoți, a oficiat slujba, la care au mai luat parte Cristian Matei – primarul Municipiului Turda, Cristina Burciu – deputat PNL, precum și alte personalități ale Turzii.

Biserica simbol a municipiului nostru a fost astăzi resfințită de Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei însoțit de un sobor de preoți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și preotul paroh, Retegan Ioan.

Această zi marchează un eveniment important atât pentru credincioșii ortodocși, dar și pentru întregul oraș. Biserica Șovagăilor este o emblemă a oraşului, este o oază de spiritualitate creştină care a fost construită pe terenul ocnelor de sare.
 
Fiind cea mai veche biserică românească din oraș, biserica care poartă hramul Sfintei Treimi, completează o importantă filă de istorie a orașului nostru și ne amintește că atunci când există credință totul este posibil.
 
Vă doresc ca această zi de mare bucurie să vă aducă liniște în suflet tuturor!”, a declarat Cristian Matei, pe rețelele de socializare.

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: