fbpx
HomeDEZVĂLUIRIBaza 71 Aeriană - furnizor de securitate pentru Marea Neagră în noua...
spot_img
spot_img

Baza 71 Aeriană – furnizor de securitate pentru Marea Neagră în noua viziune NATO URBAN MARITIM

- Publicitate -
spot_img

În contextul dezvoltării capacității militare de răspuns a Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, prin îmbunătățirea flotei de aeronave de luptă cu temutele F16, această bază militară NATO are toate atributele de a deveni un veritabil furnizor de securitate pentru întregul bazin al Mării Negre.

Astfel, RefleqtMedia a realizat un nou interviu cu specific strategic-militar, alături de colaboratorii noștri, experți nato, Victor Aileni și Mădălina Neacșu.

Haideți să vedem, așadar, ce înseamnă sintagma „NATO URBAN MARITIM”: 

  1. Cum se repozitioneaza stabilitatea si securitatea Marii Negre in noua viziune NATO URBAN MARITIM?

 

Madalina Neacsu:

Regiunea Mării Negre, spre deosebire de zona Mării Mediterane sau Baltice, nu este o regiune omogenă din punct de vedere istoric și cultural. Deci, un teren propice pentru conflicte, cel mai probabil, se va materializa asupra oraselor riverane de la Marea Neagra. In acest context, stabilitatea si securitatea la Marea Neagra se va traduce prin operatiuni militare integrate de tip NATO URBAN MARITIM. Prin urmare, principale probleme de securitate în regiune, a căror rezolvare este necesară pentru ca statele să poată valorifica oportunităţile din regiune, ameninţările transnaţionale şi transfrontaliere, conflictele îngheţate şi lipsa unei culturi a dialogului şi cooperării regionale, combinată cu lipsa omogenităţii din regiune este asigurarea securitatii si rezilientei oraselor riverane de la Marea Neagra prin definirea unor noi politici și strategii in noua viziune NATO URBAN MARITIM.

 

  1. Ce rol va juca Baza 71 Aeriană in asigurarea securitatii si rezilientei oraselor riverane de la Marea Neagra?

Victor Aileni:

Statele Unite au indicat în mod explicit că sunt interesate să-şi sporească operaţiunile de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în estul Europei și în zona Mării Negre prin investitii majore in infrastructura militara pentru “descurajarea Rusiei”. Potrivit surselor oficiale, in 2020 vom avea primul sistem Patriot operational si, cel mai probabil, SUA ar putea folosi drone MQ-9 pentru a monitoriza situaţia în zona Mării Neagre, cu scopul obţinerii unor date mai exacte despre activităţile rusești în această regiune. In aceeasi nota, in beneficiul asigurarii securitatii si rezilientei urbane, dronele americane lansate de la Câmpia Turzii ar putea oferi informații despre inițierea unor „posibile acțiuni ostile“ din partea Rusiei in Marea Neagra. In plus, Scutul Antirachetade la Deveselu si Baza Militara de la Kogalniceanu constituie o garanție a apărării collective,  inclusiv a oraselor riverane la Marea Neagra, contra unor potențiale amenințări cu atacuri balistice din afara spaţiului euroatlantic pe o raza de 2000 km. Sa nu uitam ca, a crescut agresivitatea Rusiei contra Marii Negre in contextul anexarii Crimeei si infiintarii la Sibiu a primului și singurului Comandament NATO de trei stele din estul Europei.

 

 

  1. Are NATO URBAN MARITIM misiunea de a contraca posibile incidente din Marea Neagra?

Victor Aileni:

După criza Ucrainei și anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii de către Rusia, situația de securitate în regiunea Mării Negre s-a deteriorat în mod constant. În cadrul NATO, România, în colaborare cu celelalte state aliate riverane, a acționat pentru a spori asistența practică a Alianței față de Ucraina, precum și pentru consolidarea măsurilor de apărare națională și colectivă care să răspundă creșterii masive a prezenței militare a Rusiei în Crimeea și acțiunilor sale în Marea Neagră. Răspunsul NATO a fost unul ferm, gradual și proporțional, centrat pe apărarea statelor aliate din zonă și asistența acordată partenerilor din regiune în domeniul reformelor apărării. In acest sens, NATO URBAN MARITIM va avea inclusiv misiunea de a contracara viitoarele incidente din Marea Neagra. Sa nu uitam ca, recent un distrugător rus a creat o „situaţie periculoasă” după ce a intrat în zona în care se efectuau trageri în timpul unui exerciţiu militar americano-ucrainean, care s-a desfăşurat în Marea Neagră. Un alt incident pe Marea Neagra a fost unul aviatic, cand un avion rus a intrerup misiunea unei aeronave americane.

 

  1. Orașele maritime au o importanță vitală pentru omenire. Marea majoritate a fluxurilor de mărfuri pentru orașe este transportată pe mare. Cum se va implica NATO in asigurarea securitatii oraselor porturi de la Marea Neagra?

Madalina Neacsu:

Marea Neagră reprezintă o punte de legătură între Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, constituind un nod important pentru comerţ, energie şi transport de mărfuri, în ambele sensuri. Orasele porturi sunt principalele noduri pentru asigurarea fluxurilor de mărfuri. Odată cu creșterea demografică și creșterea necesităților de aprovizionare, porturile au castigat o funcție vitală în asigurarea securitatii alimentare a comunitatilor urbane, dependete de lanțurile globale de aprovizionare. In viitorul apropiat marea provocare pentru NATO va fi asigurarea securitatii și rezilienței urbane pentru orașele maritime/riverane de la Marea Neagra, pe măsură ce interconectarea globală crește. În acest context, NATO trebuie să asigure securitatea și reziliența comerțului maritim și a cailor maritime prin alocarea de noi forțe militare capabile să gestioneze misiuni multiple in noua paradigma de securitate NATO URBAN MARITIM. In acest sens, viitoarea Strategie NATO se va orienta pe dezvoltarea capacității de colaborare și interoperabilitate la nivel interurban in noua paradigma de securitate NATO URBAN MARITIM, unde educația / instruirea factorilor decizionali inter-instituționali si a societatii civile devine obligatorie în noua cultură de securitate și reziliență NATO URBAN MARITIM

 

 

 

  1. Care sunt provocarile de securitate care fac obiectul NATO URBAN MARITIM?

Madalina Neacsu:

Obiectivul NATO URBAN MARITIM este protejarea infrastructurilor critice vitale pentru orasele riverane de la Marea Neagra prin interoperabilitate urbana. In acest sens, creșterea automatizării porturilor le face progresiv vulnerabile inclusiv la atacuri cibernetice, ceea ce implica nevoia dezvoltarii de noi politici si strategii de cybersecurity in noua vizune NATO URBAN MARITIM.O altă cerinta,  ar fi dezvoltarea de capabilități pentru protejarea nodurilor vulnerabile și critice de securitate energetică într-un mediu urban maritim, ceea ce mărește aria de responsabilități operaționale într-un mediu urban aflat în vecinătate maritime. Sa nu uitam de schimbările climatice care afectează inclusiv orașele maritime prin creșterea nivelului mării, inundațiile, poluarea aerului, furtunile puternice și tsunami, ceea ce ar poziționa NATO URBAN MARITIM în operațiuni urbane de ajutor umanitar și de ajutor în caz de catastrofe și dezastre naturale. Toate aceste noi provocări la adresa securității urbane cere o regândire a doctrinei NATO, a tacticii, a tehnicilor și a procedurilor, precum și pregătirea unor viitoare exerciții NATO URBAN MARITIM, în cadrul cărora se va testa cooperare inclusiv cu actori “non-militari” / nonguvernamentali printr-o abordare globală integrata la nivel regional.

NOTA:

D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC  SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.

NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence,agrointelligence, juridic-administrativ etc.

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: