spot_img

Avram Gal, vicepreședintele ALDE: În Ucraina avem o comunitate de peste 350 de mii de români. Este o datorie umană, creștinească, să-i sprijin pe cei care se refugiază din fața ororilor războiului

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Avram Gal: În ultimele ore, am luat act cu toții de decizia Kremlinului de a lansa o operațiune militară vastă împotriva Ucrainei. Informațiile continuă să sosească în timp real generând confuzie, și pe alocuri panică. Încă nu este foarte clar dacă Vladimir Putin are în vedere doar acapararea bazinului Donbas, respectiv a celor doua provincii declarate independente, Donețk și Lugansk, ori incursiunea va cuprinde întreaga Ucraină. Cert este ca Rusia a trecut la o anihilare a întregului sistem defensiv al Kievului.


Asistăm la o confruntare a două armate de gabarit și fortă diferite, astfel că din punct de vedere tactic, pe termen scurt rezultatul este predictibil. Securitatea în Europa este în cea mai gravă postură de dupa cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă, repet ce am spus și recent, nu se pune problema unei implicări militare a României și statelor NATO.

Cu toate acestea, România se află în imediata apropiere a unui conflict de anvergură, ceea ce înseamnă că este supusă unor riscuri non-militare ce nu trebuie minimalizate. Este nevoie de planificare de criză și mai ales comunicare adecvată pentru ca oamenii să nu cadă pradă tuturor știrilor false și a campaniilor de dezinformare. Cea mai presantă repercusiune a momentului o reprezintă fluxul de refugiați ce poate lua proporții de la o oră la alta. În funcție de liniile pe care se vor desfășura ostilitățile este posibil ca oamenii să fie nevoiți să fuga din fața violențelor în statele limitrofe.


Vă readuc în atenție responsabilitatea, cel puțin morală, pe care o avem față de vasta comunitate românească din regiunile Cernăuți și Transcarpatia. În total, în Ucraina trăiesc peste 350 de mii de etnici români. În mod firesc, în cazul escaladării situației o parte importantă dintre aceștia vor lua calea României. Este o datorie umană, creștinească, să fim solidari cu o cei care trec prin ororile războiului. Avem deja informații că numeroase puncte de trecere a frontierei aflate în proximitatea ostilităților ruso-ucrainene au fost luate cu asalt de către ucraineni. În acest moment informațiile relevă că bombardamentele au vizat cu precădere facilitățile militare, zonele intens populate de civili nefiind vizate.

Situația este însă fluidă, iar evoluțiile pot suferi schimbări dramatice în decurs de câteva ore. Vreau așadar să transmit un mesaj de calm românilor, asigurându-i că țara noastră nu face obiectul unor scenarii militare. Cât despre repercusiunile umanitare și economice trebuie să fim realiști și să ne pregătim pentru cele mai complicate scenarii.

Citeste si: Avram Gal, Vicepreședinte ALDE: România a intrat în derivă, prețurile au explodat!

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Metodologia de atribuire a granturile pentru școlile cu rezultate deosebite, supusă dezbaterii publice de Primăria Câmpia Turzii

În temeiul dispoziţiilor art. 7 alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în...

Si beat, si fara permis, la volan prin Campia Turzii

La data de 22 mai a.c., în jurul orei 00.40, polițiștii de ordine și siguranță publică din cadrul...

Captură-RECORD la Complexul de Agrement „La Trei Lacuri” din Câmpia Turzii

Seara trecută a fost una cu adevărat norocoasă pentru doi pescari, care au venit la Complexul de Agrement...

Câmpia Turzii a mai pierdut un erou

În acest week-end, locotenent colonelul, Marius Crișan, originar din Câmpia Turzii, a părăsit lumea fizică, după o lungă...
spot_img

Cristian Matei: „Frumusețea sărbătorilor să vă umple sufletele de bucurie, lumină și căldură, alături de cei pe care-i iubiți!”

Magicele nopți ale Crăciunului, colindelor și datinelor strămoșești să vă găsească la ceas de bucurie alături de oaspeții dragi. Vă doresc tot binele, gândurile bune...
%d bloggers like this: