spot_img

Avram Gal, vicepreședinte ALDE, atrage atenția asupra efectelor deteriorării situației din Ucraina: “Românii s-au comportat impecabil, însă fără sprijin european și internațional nu putem face față crizei umanitare în creștere!”

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Violența naște violență. Un fenomen periculos în orice război este spirala urii, aceasta crescând în intensitate direct proporțional cu pierderile de vieți omenești. Dacă lucrurile nu sunt aplanate într-o fază incipientă, pe măsură ce ostilitățile se întețesc, devine tot mai dificilă oprirea confruntării. Mă tem că în Ucraina s-a depășit acea linie roșie dincolo de care situația poate degenera dramatic. 

 

În ultimele două săptămâni am cunoscut zeci de persoane fugite din calea războiului, iar relatările lor depășesc orice scenariu de film. Este greu de acceptat ce degradare poate cunoaște ființa umană odată ce războiul se aprinde. 

 

Cei mai mulți oamenii sunt într-o stare de șoc, și chiar de negare, nefiind pregătiți la nivel psihic să accepte că în decursul a câteva zile au trebuit să treacă de la o viață normală, tihnită, rutinieră la statutul de refugiați dependenți de niște persoane necunoscute pentru a primi un acoperiș deasupra capului și o masă caldă. În primă fază, au sosit și persoane care au avut posibilități materiale ceva mai consistente, însă pe măsură ce situația se deteriorează, între cei care ajung acum la granițele României sunt persoane care nici măcar nu mai au o locuință la care să se întoarcă acasă.

 

Am dorit să vă vorbesc despre deteriorarea situației pentru a conștientiza cu toții că aceasta criză nu și-a atins apogeul. Dacă cele două state nu vor ajunge la un acord într-un timp scurt, escaladarea își va urma trendul ascendent, iar confruntările militare vor afecta decisiv marile orașe. Asta înseamnă că numărul refugiaților care vor ajunge in România va crește fulminant. Aceasta nu va deveni doar o problema a autorităților române, ci ne va afecta pe noi la nivel de societate. Situația este cu atât mai complicată cu cât românii trec la rându-le prin dificultăți economice semnificative, astfel că nu va fi deloc simplu să gestionăm ceea ce ar putea veni. 

 

Modul impecabil în care refugiații ucraineni au fost primiți de români a făcut înconjurul lumii. Va fi însă din ce in ce mai greu să facem față de unii singuri la aceasta criză umanitară de proporții. Avem nevoie de sprijin. Știu că la Uniunea Europeană se operaționalizează în aceste momente un mecanism de suport pentru statele care sunt în prima linie și de care România trebuie să beneficieze. De la persoane fizice și până la proprietari de hoteluri și pensiuni, toți acești oameni au dat dovadă de generozitate și maximă implicare. Ei nu pot face însă față pe termen lung la această criză în creștere. Atrag atenția autorităților să identifice cât mai curând formule prin care eforturile oamenilor să fie dublate de sprijin european și internațional. Nu este o criză care se va încheia peste noapte. Va fi un efort de anduranță, iar când miza este viața unor oameni aflați la ananghie este loc pentru improvizații.

 

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Recital de cameră la Câmpia Turzii

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii vă invită sâmbătă, 14 mai 2022, de la ora 18:30,...

Noi servicii puse la dispoziția clienților de VIAMSO

Showroom-ul de materiale de construcții, VIAMSO, din Câmpia Turzii - este în continuă dezvoltare. În ultimii 5 ani, eforturile...

EXCLUSIV: Cadavru găsit ÎN PIAȚA UNIRII din Câmpia Turzii – s-a întocmit dosar penal

În această dimineață, trecătorii din Piața Unirii din Câmpia Turzii au găsit un bărbat, în vârstă de 61...

Compania de Apă Arieș sprijină tinerii din Turda și Câmpia Turzii!

Încă de la începutul anului, Compania de Apă Arieș a dat dovadă de solidaritate și sprijin în ceea...
spot_img

Transilvania Motor Ring omologat pentru competiții automobilistice

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, și directorul Complexului Transilvania Motor Ring, Thomas Moldovan, au prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă certificatul...
%d bloggers like this: