spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Avram Gal emite o idee lăudabilă, dar fără substrat – iată o parte din adevăratele probleme ale Ambulanței

spot_img

Mânat de decesul prietenului său, președintele ALDE Câmpia Turzii, Avram Gal, a transmis un „apel către liderii politici din Câmpia Turzii”, pentru a se găsi soluții în vederea „dezvoltării spitalului municipal”.

„În aceste zile am pierdut un prieten apropiat, eu cred că și dumneavoastră ați pierdut cândva pe cineva drag, așteptând să vină salvarea sau ați așteptat la spital ore în șir până să vină o salvare care să transporte pe cineva drag dumneavoastră la Cluj la Spitalul de Urgență. Eu propun ca domnul Primar Dorin Lojigan să convoace toți liderii politici la o ședință și împreună să facem un plan/program pe termen mediu și lung în vederea DEZVOLTĂRII Spitalului Municipal, plan sau program, de care să ținem cont toți politicienii, indiferent cine va conduce Primăria, împreuna cu toate partidele din opoziție sau cele care reprezinta Guvernul”, este o parte din ceea ce a scris Avram Gal pe facebook.

Singura problemă vis-a-vis de această inițiativă a fostului viceprimar este… că nu acoperă problema prezentată de el în preambul – cea cu timpii de așteptare pentru salvare.

Această problemă este una care ține de Ministerul Sănătății, Serviciul Județean de Ambulanță Cluj și sub-bugetarea acestuia.

Practic, deși este prieten cu secretarul de stat, Raed Arafat, Avram Gal ori nu știe, ori se face că nu știe care sunt adevăratele probleme din sistem.

Problema, privind timpii de așteptare, nu ține de dezvoltarea sau sub-dezvoltarea Spitalului din Câmpia Turzii, ci de o serie de protocoale privind acordarea de prim-ajutor, stabilite de Ministerul Sănătății.

Astfel, deși la Câmpia Turzii NU EXISTĂ Compartiment de Primiri Urgențe, din cauza protocoalelor care stabilesc că toți pacienții care au nevoie de intervenție de urgență să fie trimiși „LA CEA MAI APROPIATĂ UNITATE SANITARĂ”, la Câmpia Turzii sosesc zilnic zeci de pacienți, care sunt tratați în regim de urgență – dar fără medic urgentist.

Pe de altă parte, subdimensionarea dotării și personalului de la Serviciul de Ambulanță Județean, ne referim – desigur – la personalul dinafara capitalei de județ; aceasta e o altă problemă din sistem.

Fiecărui oraș sau municipiu din județul Cluj, înafară de Cluj Napoca, îi sunt alocate 2 ambulanțe, iar în unele cazuri, nu există nici medic pe ambulanțele respective, doar asistente.

În schimb, municipiul Cluj Napoca are spre folosință o adevărată flotă de ambulanțe. Practic toate ambulanțele din teritoriu nu fac nici cât jumătate din ambulanțele din Cluj Napoca, asta deși populația deservită este cel puțin egală cu cea a capitalei de județ.

O altă problemă pe care Avram Gal nu a prezentat-o în „apelul său” este fenomenul trimiterii ambulanțelor aiurea spre Cluj. Sursele noastre din Spitalul „Dr. Cornel Igna” ne-au arătat, în ultimele 6 luni, o puzderie de cazuri de ambulanțe trimise cu pacienții la Cluj Napoca și obligate să aștepte până și șase șapte ore până se hotărăște medicul de la Cluj Napoca dacă internează pacientul. Vorbim despre șapte ore în care se pot întâmpla 10 infarcturi, 10 AVC-uri, 10 accidente rutiere grave și o explozie de cisternă, care să rănească 20 de oameni.

Găurile din sistem sunt mari, iar SMURD-ul nu le acoperă, deși este net mai bine dotat, cu personal mai mult, dar asta este o altă problemă pe care multă lume nu o cunoaște.

Deci apelul către liderii politici ar trebui făcut la nivel cel puțin județean, dacă nu național!

spot_img
spot_img
spot_img