spot_imgspot_img

Avertismentul unui medic veterinar: Nu consumați carne de porc neverificată sanitar!

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Un medic veterinar a lansat un avertisment cât se poate de serios privind existența bacteriei Trichinella Spiralis în carnea de porc.

Acesta le recomandă cetățenilor să nu consume carne de porc neverificată veterinar.

Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella.

Simptomele trichinelozei

Simptomele includ initial iritare gastro-intestinala, urmata de edem periorbital, durere musculara, febra si eozinofilie.

Multe infestatii sunt asimptomatice sau usoare. In prima saptamana pot aparea greata, crampele abdominale si diareea. La 1-2 saptamani dupa infectie apar semnele si simptomele sistemice: edemul facial sau periorbital, mialgia, febra persistenta, cefaleea, hemoragiile si petesiile subconjuctivale. Durerea oculara si fotofobia  preced adesea mialgia.

Simptomele invaziei muscularea pot mima polimiozita. Muschii respiratori, masticatori si ai deglutitiei pot fi durerosi. Dispneea severa poate surveni in infestariile severe. Febra este, in general, remitenta, pana la 39 grade C sau mai mult, ramanand ridicata timp de mai multe zile, apoi scazand gradat. Eozinofilia incepe, de obicei, atunci cand larvele noi invadeaza tesuturile, atinge maximul la 2-4 saptamani de la infectie si scade gradat pe masura ce larvele se inchisteaza.

In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.

Semnele si simptomele se intensifica gradat, iar majoritatea dispar prin a 3-a luna, cand larvele au devenit inchistate in celulele musculare si au fost eliminate de alte organe si tesuturi. Durerile musculare vagi si oboseala pot persista luni. Infestatiile recurente cu T. nativa pot provoca diaree cronica.

Diagnosticul de trichineloza

Diagnosticul este clinic si prin teste serologice. Biopsia musculara poate fi patognomonica, dar este rareori necesara.

Nu exista teste specifice pentru diagnosticarea stadiului intestinal al bolii. Dupa a 2-a saptamana de infestatie, o biopsie musculara poate depista larvele si chisturile, dar este rareori necesara. Inflamatia difuza din tesutul muscular indica infestatia recenta.

Testele serologice se realizeaza pentru cei la care se suspicioneaza infestatia. Deoarece rezultatele pot fi fals negative, mai ales daca se realizeaza in primele 2-3 saptamani de la infectie, testele trebuie repetate dupa 1 luna. Deoarece anticorpii pot persista mai multi ani, testele serologice sunt foarte importante daca initial sunt negative, si apoi se pozitiveaza. Serologie si biopsia musculara sunt teste complementare: ambele pot fi negative la un anumit pacient. Testul cutanat cu antigeni larvali nu este sesibil.

Enzimele musculare (creatinfosfokinaza si LDH) sunt crescute la 50% dintre pacienti si se coreleaza cu electromiogramele anormale.

Trichineloza trebuie diferentiata de reumatismul articular acut, artrita acuta, angioedem si miozita; boli febrile ca TBC, febra tifoida, sepsisul si febra recurenta; pneumonita; manifestarile neurologice  ale meningitei, encefalitei si poliomielitei, precum si eozinofilia din limfomul Hodgkin , leucemia cu eozinofil, poliarterita nodoasa si bolile cauzate de alte nematode migratoare.

Tratamentul se face cu mebendazol sau albendazol plus prednison daca simptomele sunt severe.

Antihelminticele mebendazol (200-400 mg p.o. de 3 ori/zi timp de 10 zile) sau albendazol (400 mg de 2 ori/zi timp de 8-14 zile) elimina viermii adulti din tractul gastro-intestinal, dar au probabil efect scazut asupra larvelor inchistate.

Analgezicele pot fi necesare pentru dureri  musculare. In cazul manifestarilor alergice sau miocardice severe sau afectarea SNC se administreaza  predinison 20-60 mg p.o. o data/zi timp de 3-4 zile, cu scadere gradata in 10-14 zile.

Trichineloza este prevenita prin prepararea termica minutioasa a carnii consumate pana la temperatura optima (71 grade C). Larvele pot fi distruse, de regula prin congelarea carnii la    -17 grade C timp de 3 saptamani sau la -30 grade C timp de 6 zile, dar T. nativa este relativ rezistent. Afumarea sau sarerea carnii nu asigura distrugerea larvelor. Porcii domestici nu trebuie hraniti cu produse din carne neprelucrata termic.

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social