14.9 C
Turda
Thursday, September 29, 2022
spot_img
HomeȘtiri din LudușAstăzi a avut loc cea de-a IV-a acțiune "AZI SUNT PROFU' TĂU...

Astăzi a avut loc cea de-a IV-a acțiune “AZI SUNT PROFU’ TĂU DE SPORT!” – ediția în limba maghiară. Unde? La Școala gimnazială nr 1 din Luduș!

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Așadar, astăzi am avut atletism și fotbal la Luduș!!

115 elevi maghiari, din clasele IV-VII, din această școală, au primit, gratuit, de la sportivii invitați, Revista Junior Mureș – ediția în limba maghiară. Aceste exemplare au fost realizate cu sprijinul Consiliului Județean Mureș!

Ella Kovacs a făcut cu elevii câteva mișcări specifice orei de educație fizică și sport, iar legenda fotbalului mureșean, Hajnal Guyla a jucat cu cei mici fotbal, partidă la care a fost invată să participe și doamna Alina Șofron, directorul școlii, care spre amuzamentul tuturor a stat chiar în poartă! La fel au stat, pe rând,și Alin Romulus Păcurar, dar și Hajnal Guyla.

Doamna Alina Șofron, director la Școala gimnazială nr. 1 Luduș, a adus în atenția celor prezenți, faptul că la această școală invață elevi maghiari ce au performațe sportive deosebite și a nominalizat câțiva dintre ei (cei prezenți la acțiune, au fost aplaudați!!): “Țin să felicit pe Ambrus Szilárd, Moldovan Lenke Szidónia, Révész Tamás, Téglás Andrea (tenis de masă), dar și pe Ömböli Balázs, Barhács Áron (fotbal).”

O surpriză frumoasă a fost faptul că, la această școală, unde dealtfel a studiat și Ella Kovacs (fiind născută în Luduș), învață acum, în clasa a IV-a și nepota ei! Bunica Ella e foarte încântată că nepoțica face sport: “Alice practică judo, dar și atletismul, ca și mine!” Iată că bucuria de a face sport este o moștenire de familie uneori!!

La final, Beatrice Mercado a invitat câțiva elevi, profesorii lor curenți de sport, dar și campionii invitați la acțiune, la o scurtă alergare. Despre acest gest domnia sa a spus: “Prin acest gest am vrut sa transmit un mesaj, respectiv acela că sportul este cel mai atingător de suflet instrument. Prin sport obținem unitate, respect. Prin sport se creează empatie, iar toate eventualele blocaje de comunicare dispar si, cel mai important, prin sport creem determinare. Nu în ultimul rând, prin sport aducem bucurie. Eu și colegii mei, de peste 7 ani, de când derulăm proiectele inițiate de Asociația Junior Sport, tocmai acest mesaj l-am avut mereu în minte, dar și în suflet. Astăzi sper ca am reusit sa aducem un pic de bucurie elevilor ludușeni! Mereu spun și o să tot repet! Educația unui popor prin sport este un DREPT, iar noi ne-am obligat să-l slujim, pentru ca alții să beneficieze de EL!”

Odată cu lansarea Revistei Junior Sport – ediția în limba maghiară, eveniment ce a avut loc pe 14 noiembrie 2018, la Liceul cu Program Sportiv “SZÁSZ ADALBERT” din Municipiul Târgu Mureș, a debutat și acțiunea „AZI SUNT PROFU TĂU DE SPORT!” – ediția în limba maghiară, acțiune organizată, în numele Asociației Junior Sport, de către Asociația Sportul Pentru Toți Reghin, prin care, împreună cu mari campioni mureșeni, se vor distribui, gratuit, cele 6500 de exemplare din Revista Junior Sport – ediția în limba maghiară, elevilor maghiari din școlile din Municipiul Târgu Mureș, dar și în școlile din județul Mureș. Cu acea ocazie, 93 de elevi maghiari, din clasele IV-VII din acest liceu, au primit, gratuit, Revista Junior Sport – ediția în limba maghiară. Marii campioni mureșeni maghiari prezenți la acțiune, au oferit copiilor autografe și i-au îndemnat să facă sport.

Dintre cele 6500 de exemplare din Revista Junior Sport – ediția în limba maghiară, un număr de 3000 de exemplare au fost realizate cu sprijinul Consiliului Județean Mureș (dealtfel partenerul principal al Caravanei Junior Sport – proiect național, prima oprire în județul Mureș), iar aceste 3000 de exemplare sunt distribuite elevilor maghiari din clasele IV-VII, care studiază în: Municipiul Târgu Mureș (toate școlile), Municipiul Reghin (toate școlile), Municipiul Sighișoara (Școala Gimnazială “AUREL MOȘORA”) și Municipiul Târnăveni (Școala Gimnazială”TRAIAN”), Orașul Luduș (Școala Gimnazială nr. 1), Orașul Sărmașu (Liceul Teoretic “Samuil Micu”).

Celelalte 3500 de exemplare au fost editate și tipărite cu sprijinul administrațiilor locale din: Sovata, Miercurea Nirajului, Sângiorgiu de Pădure, Sângiorgiu de Mureș, Pănet, Fîntînele, Acățari, Livezeni, Bălăușeri, Eremitu, Sînpaul, Aluniș, Brâncovenești, Gornești și Ernei.

Sponsori ai Revistei Junior Sport – ediția în limba maghiară sunt: Compania de produse lactate “Therezia” (sponsor principal), lanțul de restaurante “Casa Mureșeană” , Restaurantul “Hanu Rus”, și compania de protecție și pază “Praetorian Guard”.

Susținători sunt: Biro Zsolt – deputat UDMR, Alexandru Ballai – vicepreședinte al Federației Române de Lupte și coordonator al Centrului Olimpic de Lupte Tg. Mureș și președinte al secției de lupte a CS Mureșul.

Parteneri media: TVR Tg. Mureș, Erdely TV, Agerpres, Marosvásárhelyi Rádió.

Atât Revista Junior Sport – ediția în limba maghiară, precum și acțiunea de distribuție mai sus menționată, fac parte din Caravana Junior Sport – proiect național, proiect inițiat de Asociația Junior Sport și demarat, la nivel național, începând cu luna august a anului 2017, proiectul pilot având loc în județul Mureș. În cadrul acestei caravane, până acum, s-a realizat: Gala de premiere “Născut pentru Sport”, Revista Junior Sport Mureș – ediția în limba română (ediție de 100 de pagini format A4, tipărită în 8000 de exemplare) și actiunea „AZI SUNT PROFU’ TĂU DE SPORT!”, acțiunea de distribuție a acestei ediții în școlile din Municipiul Târgu Mureș, dar și localitățile din județul Mureș, unde administrațiile locale au fost partenerele proiectului, respectiv în școlile din Reghin, Iernut, Luduș, Ungheni, Sărmașu, Deda, Rîciu, Batoș, Răstolița, Solovăstru, Rușii Munți, Suseni, Ibănești și Voivodeni.

Parteneri susținători ai Caravanei Junior Sport – proiect național, prima oprire în județul Mureș au fost Direcția Județeană de Sport și Tineret și Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: