spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Asta nu mai este zădărnicirea combaterii bolilor?

spot_img

Între martie și mai 2020, când ne-au închis pe toți în casă de frică să nu vină covidul și să ne dea peste cap, autoritățile românești și-au amintit ce un articol uitat de prin Codul Penal, respectiv articolul 352.

Ce spune acest articol?

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.

(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.

Explicații

Articolul 352
Zădărnicirea combaterii bolilor

Articolul 352 din Codul Penal se referă la infracțiunile legate de nerespectarea măsurilor de prevenire și control al bolilor infectocontagioase, fiind un articol legislativ deosebit de important pentru protejarea sănătății publice și prevenirea răspândirii bolilor.

Alin. (1) descrie pedeapsa pentru nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare impuse pentru a preveni sau combate bolile infectocontagioase. Nerespectarea acestor măsuri poate duce la răspândirea bolilor și, prin urmare, este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Alin. (2) se referă la pedeapsa pentru nerespectarea altor măsuri privind prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cazul în care această nerespectare a condus la răspândirea bolii. Pedeapsa este mai aspră în aceste cazuri, cu închisoare de la unu la 5 ani.

Alin. (3) stabilește pedeapsa pentru transmiterea intenționată a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că este bolnavă. Aceasta este o infracțiune gravă și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Alin. (4) prevede pedeapsa pentru faptele descrise în alin. (2) săvârșite din culpă, adică fără intenția de a răspândi boala, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Alin. (5) și (6) stabilesc pedepsele mai aspre pentru cazurile în care nerespectarea măsurilor sau transmiterea bolii a dus la vătămarea corporală sau la moartea uneia sau mai multor persoane. Pedepsele variază în funcție de gravitatea rezultatelor faptei.

Alin. (7) detaliază pedeapsa în cazul în care faptele din culpă au dus la vătămarea corporală sau la moartea uneia sau mai multor persoane, cu pedepse ajustate în funcție de gravitatea consecințelor.

Alin. (8) specifică faptul că tentativa de transmitere a unei boli infectocontagioase se pedepsește conform legii.

Alin. (9) oferă o definiție pentru carantină, subliniind scopul său, acela de a preveni răspândirea infecțiilor sau contaminării.

Bun, pornind de la definițiile de mai sus, cum caracterizați decizia părinților care-și trimit copiii la școală, adică în colectivitate, deși știu că odraslele lor suferă de o boală infectocontagioasă, care se poate extinde și la alți copii? Asta nu este „zădărnicirea combaterii bolilor”?

Dar când este „scuzat” de la școală, pe motiv de infecție virală… iar părinții îl duc în mall sau în parc, să se joace și el cu copiii… păi nu același lucru este?

Dar… cum caracterizați decizia Guvernului Ciolanu de a impozita cu 10% concediile medicale? Păi în acest caz, orice om beteag, care suferă de un guturai, se simte NEVOIT să meargă la lucru, deși poate da acel guturai la 20 de alte persoane… ăsta nu e „zădărnicirea combaterii bolilor”?

Pe de altă parte, cum ați considera decizia unui medic care, deși suferă de o boală infectocontagioasă, tot alege să meargă la servici și, uneori, să intre chiar în sala de operație? Păi aici vorbim despre infecții nosocomiale grave… aia nu mai e zădărnicire?

Adevărul este că aplicăm legea DOAR CÂND NE CONVINE, nu când ar trebui. De-asta sunt pline spitalele de copii cu pneumonie idiopatică, de-asta sunt pline spitalele de infecții nosocomiale! Dar cui mama naibii să-i pese?

Aveți grijă de sănătatea voastră… altcineva nu va avea! Nici medicii, nici guvernul, nici autoritățile, NIMENI!

spot_img
spot_img
spot_img