spot_img

ANALIZĂ: Președintele Iohannis confirmă – COVID-19 este istorie

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

În această seară, în cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, a anunțat neprelungirea stării de alertă.

Dincolo de acest mesaj, să analizăm – la rece – discursul președintelui.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis – sursa: Digi24.ro

 • Bună ziua! Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.
  Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.

Practic, este pentru prima dată din 27 februarie 2020, când președintele României folosește sintagma „Epidemia de COVID-19” / până acum folosea sintagma „Pandemia de COVID” sau „Pandemia de Coronavirus”.

 • Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Niciodată, până astăzi, Iohannis nu a vorbit public despre „finalul” pandemiei de COVID-19

 • Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.

 

 • Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical.
 • Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci.
 • Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere.
 • O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării.
 • Nu am fi putut însă răzbi fără intervenția concertată și susținută a autorităților, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficiențe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie.
 • Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități.
 • În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special pentru acest lucru!
 • Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit.
 • Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă.
 • Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm, și poate cea mai importantă este cea a solidarității: am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore.
 • Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă.
 • Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm.
 • Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea.
 • Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.
 • Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.
 • Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

Aceste paragrafe sunt, practic, o trecere în revistă a „ceea ce a fost COVID-19” … un fel de rezumat al ultimilor doi ani, rezumat neutilizat niciodată de Iohannis în retorica sa publică. Desigur, președintele României a mai vorbim despre morți, despre infectări, despre vaccin, însă o dare de seamă despre „COVID-19 la trecut” nu a existat niciodată în retorica președintelui, nici măcar în perioada dintre valurile 3 și 4, când aveam maxim 100 de cazuri pe zi.

 

Practic, prin discursul său din această seară, Klaus Iohannis ne-a arătat că – din punct de vedere al Administrației Prezidențiale – COVID-19 nu mai reprezintă o prioritate.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

55% dintre romani nu si-ar mai da demisia daca ar primi o marire

Deficitul de candidați se adâncește și mai mult odată cu revenirea pieței muncii la nivelul prepandemic. Doar de...

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care...

Cristina Burciu: Românii, sprijiniți concret de Guvern: Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei, sumă scutită de taxe către stat

  Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă își ține promisiunile angajate în fața românilor, adoptând documentele premergătoare necesare implementării...

Români, luați-vă gândul de la fonduri europene – Acordul de Finanțare pentru 2021-2027 NICI MĂCAR NU E SEMNAT!

A recunoscut-o chiar Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei conferință de presă susținut-o în această săptămână. De...
spot_img

Vasluian de 25 de ani, conducea fără permis în Câmpia Turzii

La data de 11 februarie a.c., în jurul orei 00.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia-Turzii au depistat în trafic un tânăr în vârstă...
%d bloggers like this: