spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Analiza Perspectivei Electorale în Câmpia Turzii: Ce așteaptă Dorin Lojigan și PNL în 2024? – #ÎNFRÂNGEREA”!

spot_img

În contextul politic al municipiului Câmpia Turzii, se conturează o dezbatere privind demitizarea primarului în funcție, Dorin Lojigan, și a miturilor asociate cu “neînvinsul” în alegerile locale. Această analiză propune o abordare bazată pe date din istoricul alegerilor locale și evoluția sa ca lider politic, dezvăluind aspecte semnificative pentru dezbaterea viitoare.

# Mitul “Neînvinsului” Primar PNL:
Unul dintre miturile politice despre Dorin Lojigan este că actualul primar este de neînvins în alegerile locale și că lumea, deși își dorește schimbarea, nu are cu cine să voteze și implicit, să îl înlocuiască. Această analiză se concentrează pe demontarea acestui mit, prin explorarea datelor alegerilor locale de la Câmpia Turzii începând cu primele alegeri libere din 1989.

# Evoluția unui alt primar, votat după 3 candidaturi nereușite și ajuns să fie declarat cel mai bun primar din istoria orașului – Ioan Vasinca

Un aspect notabil care determină comportamentul electoral al cetățenilor din Câmpia Turzii este evoluția lui Ioan Vasinca, care a candidat de mai multe ori la funcția de primar, nereușind să obțină poziții de top în anii electorali 1992, 1996, 2000. De exemplu, în 1996, Vasinca s-a clasat pe locul 6 cu 753 de voturi și în 2000 pe locul 3 cu 1350 de voturi. A reușit să devină primar abia în 2001, după a treia încercare, când PSD Câmpia Turzii l-a propulsat în funcția de primar, acesta dovedindu-se ulterior ca fiind declarat cel mai bun primar de după 1989. Toate aceste date sugerează că electoratul poate experimenta schimbări semnificative în cariera unui candidat.

# Despre Dorin Lojigan și evoluția sa politică:
Dorin Lojigan a candidat în 1996 pentru funcția de primar din partea Mișcării Ecologice din România și s-a clasat pe locul 10 cu 284 de voturi, urmat de actualul lui coleg Cristian Haiduc cu 250 voturi, pe locul 11. A fost un politician necunoscut până în 2012, când a fost nominalizat viceprimar pe lista “Alianței electorale PSD+ PNL Cluj” de către PSD. Aceasta arată că el și PNL nu au avut o prezență politică semnificativă înainte de acest moment, propulsat fiind de PSD Câmpia Turzii.

# Lojigan și tendința descrescătoare a voturilor:
Un alt aspect relevat este trendul descrescător al voturilor lui Dorin Lojigan în alegerile locale. În 2016, a câștigat cu 4522 de voturi, dar în 2020 a înregistrat o scădere de 14,25% în voturi, adică 3877 voturi⬇️. Acest declin sugerează că popularitatea sa a scăzut considerabil în contrast cu creșterea semnificativă înregistrată de un primar în primul mandat, spre exemplu în Turda primarul Cristian Matei, după primul mandat creste, adică – în anul 2016 cu obține 4532 voturi, iar în 2020 cu câștigă cu 7794 voturi!⬆️

# Rolul PSD Câmpia Turzii și al electoratului Avram Gal:
Un element semnificativ este bazinul solid de voturi al PSD Câmpia Turzii și abilitatea lui Avram Gal de a-și transfera susținătorii, votanți în diverse proiecte politice. PSD Câmpia Turzii a obținut constant peste 1600 de voturi, indiferent de candidat, în timp ce Avram Gal a obținut consecvent peste 1500 de voturi în alegeri, indiferent de partidul care la propus pentru funcția de primar.

Un calcul simplu poate să ilustreze importanța acestor date:

Dorin Lojigan evident pierde din propriul electorat, conform trendului de scădere înregistrat în 2020 (-14,25%), ceea ce înseamnă o pierdere! Erodarea lui din al doilea mandat, care în mod clar intensifică trendul, deprecindu-i intenția electorală de la 3877⬇️ la sub 3000 de voturi…în timp ce candidatul Avram Gal cu cele 1532 de voturi obținute în 2020, la care se adaugă cele 1771 de voturi obținute de PSD cu candidatul Petre Pop (reîntors în PSD cu o echipă puternică, fiind liderul care a reușit să obțină cele mai multe voturi pentru PSD după Ioan Vasinca și Radu Hanga), sau cele 1670 de voturi obținute de PSD cu Rece Gheorghe în 2020….candidatul PSD va obține un total de peste 3000⬆️ voturi în 2024…

Astfel, se conturează un scenariu în care candidatul Avram Gal susținut de PSD și electoratul său tradițional, ar putea să aibă un sprijin electoral care să-l depășească pe Dorin Lojigan. Acest aspect poate fi semnificativ în viitoarele alegeri locale și arată că legenda neînvinsului primar PNL nu este neapărat o certitudine, dat fiind trendul descrescător al voturilor sale, care indică clar schimbări în preferințele electoratului local.

Analiză realizată de PSD Câmpia Turzii

spot_img
spot_img
spot_img