16 C
Turda
Saturday, August 13, 2022
spot_img
HomeOPINIEEditorial#Amuvotez ... dar tu știi de ce ?

#Amuvotez … dar tu știi de ce ?

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Am observat cum, în special în mediul online, alegerile europarlamentare din 26 mai au căpătat o importanță aparte.

Practic, generația tânără și-a dat seama de greșeala fantastică pe care a făcut-o în decembrie 2016 când s-a „pi&at pe el de vot” și acum vor să facă o reparație moral-istorică, îndemnând pe toată lumea să meargă la vot.

Este o emulație interesantă care vine în contradicție cu lehamitea manifestată de tineret atunci când vine vorba despre politică și aceste campanii dau, cel puțin, impresia că apatia politică de care suferă poporul român este în declin, ceea ce este foarte bine.

Niciodată, apatia politică nu a fost un factor pozitiv în dezvoltarea unei societăți, iar faptul că, în ultimii 20 de ani, voturile au venit cu preponderență din rândul populației cu studii și intelect mediu spre inferior reflectă situația social-politică din România de astăzi.

Așadar, sunt foarte interesat de campania „pro-vot” pe care o susțin și o dezvoltă atât studenții, cât și multinaționalele, cât și influencerii, însă ceea ce mă deranjează este că, în esență, nu se detaliază puțin MOTIVUL sau IMPORTANȚA votului din 26 mai.

Câți, oare, dintre tinerii care militează pentru vot cunosc faptul că următorii europarlamentari vor negocia inclusiv fondurile de care va dispune țara noastră în următorul exercițiu financiar european?

Câți dintre ei știu politicile și strategiile comunitare pe care le dezbate un parlamentar european?

Câți cunosc adevărata miză a alegerilor de luna viitoare?

Am văzut mesaje anti-Dragnea, am văzut mesaje de genul „X spitale / Y catedrale”, și nu înțeleg ce are scula cu prefectura.

Rolul unui europarlamentar nu este unul în politica internă, ci în politica europeană, comunitară, iar ACEST LUCRU ar trebui evidențiat, pentru că în lipsa unei informări detaliate de către grupurile de influenceri care te motivează pentru a merge la vot, există riscul ca în 2020, când miza va fi, într-adevăr, internă, lumea să fie reticentă la a mai vota.

Practic, dacă vrem să informăm lumea, dacă vrem să o motivăm, trebuie să o facem printr-o campanie corectă.

Da, domnule, trebuie să mergem la vot în 26 mai pentru că în funcție de partidul care va obține cele mai multe mandate de europarlamentar, coroborat cu facțiunea europeană care își va asigura majoritatea, vom obține un comisariat european important.

Astfel, dacă alegerile din România sunt câștigate de Partidul Social Democrat, iar în fruntea Europei vor fi aleși Popularii Europeni, din care face parte doar PNL, există riscul (în funcție de diferența numărului de mandate obținute) ca țara noastră să primească un comisariat slab, ca portofoliu și ca influență.

Pe de altă parte, trebuie să aruncăm o privire și asupra sondajelor de opinie la nivel european, pentru a vedea cum vor sta lucrurile în următoarea legislatură comunitară.

Câți dintre tinerii care vor merge la vot cunosc faptul că România este a 7-a țară din Parlamentul European, raportat la numărul de mandate eligibile?

Odată la 5 ani trimitem 32 de oameni în Parlamentul European, fiind depășiți doar de Germania (96), Franța (74), Italia (73), Regatul Unit (73), Spania (54) și Polonia (51), ceea ce înseamnă că, dacă trimitem un număr majoritar dintr-o anumită facțiune putem determina soarta Europei.

Prin urmare, hai să mergem la vot, dar să știm CE ȘI DE CE VOTĂM 🙂

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: