spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Am vrut să aflăm cu ce va ajuta Remus Lăpușan zona Turzii – iată ce ne-a declarat!

spot_img

Unul dintre jucătorii politici care, de-a lungul anilor, a reprezentat cel mai mult pentru zona Tura – Câmpia Turzii este candidatul PSD Cluj pentru Consiliul Județean, fostul președinte al partidului, domnul Remus Lăpușan.

Deoarece n-am mai discutat de multă vreme cu acesta și deoarece lumea a început să privească, din nou, PSD-ul cu ochi buni, i-am solicitat un interviu unuia dintre cei mai faini politicieni din județ – un om molcom, jovial și prietenos, ardelean sadea!

Domnule Lăpușan, candidați pentru Consiliul Județean Cluj din partea PSD. Ce planuri aveți pentru zona Turda?

Noi, viitorii consilieri județeni de la PSD, am gândit un proiect strategic de dezvoltare a întregului județ, nu numai pentru zona Turda. Nu vrem să creăm enclave, nu vrem să lăsăm pe nimeni în spate.

               Haideți să vă explic: conceptul cheie pentru creșterea nivelului de trai în județul Cluj este dezvoltarea comunităților locale. Ce înseamnă asta? Printre altele, este vorba despre susținerea producătorilor locali, pe principiul producem local, consumăm local. Noi nu trebuie să ne concentrăm pe exporturi pentru produsele noastre, ci trebuie să creăm piețe de desfacere aici acasă, cât mai aproape de locul de producție; scurtând acest lanț al distribuției, avem prețuri competitive.

Dar pentru asta, avem nevoie de infrastructură; ținând cont de specificul zonei (pentru că vă spuneam că ideea nu e să plimbăm aceste produse kilometri întregi), înființăm centre de prelucrare sau depozitare/distribuție: un centru de sacrificare animale și procesare a cărnii în zona Dej-Gherla, un centru de colectare, depozitare și procesare a produselor montane în zona Huedin și un centru de colectare, depozitare și distribuție legume-fructe în zona Turda-Câmpia Turzii. Aveți aici teren foarte prietenos culturilor de ceapă, varză, morcovi și nu numai.

Pe lângă faptul că ajutăm producătorii, vom crește și oportunitățile de angajare, mai ales pentru locuitorii din mediul rural. Astfel, cei de la sate nu vor mai fugi spre oraș pentru un loc de muncă bine plătit, ci vor putea avea acces la salarii bune și la 15-20 de km de casă.

În altă ordine de idei, vrem măcar să încetinim dacă nu să stopăm și acest proces de depopulare a satelor! Este păcat de tradiții, este păcat de zonele acestea absolut minunate cum sunt și în comunele de pe lângă Turda și Câmpia, pentru care ne invidiază străinii!

Am înțeles cam la ce v-ați gândit pentru noi, aici la Turda și Câmpia Turzii, din punct de vedere economic. Dar din punct de vedere social? Mai aveți și alte proiecte?

               Sigur că mai sunt. O dată cu depopularea satelor, ne mai confruntăm cu un fenomen: îmbătrânirea accentuată a acestor comunități. Vrem să construim tot aici în zonă un spital de boli paliative și un centru de îngrijire paliativă; ne pregătim să îngrijim generațiile care ne-au crescut!

Aveți grijă de bătrâni. Dar de tineri?

               Pentru tineri avem alt proiect destinat exclusiv lor: dezvoltarea unor zone-satelit pentru orașe, adresate în primul rând tinerilor dar și persoanelor aflate în nevoie, cu locuințe la prețuri accesibile, locuri de muncă și infrastructură educațională (creșe, grădinițe și școli). De exemplu, avem mult teren liber, neproductiv, între Cluj-Napoca și Turda. Acolo putem construi locuințe pe care să le oferim tinerilor dar și altor categorii de persoane aflate în situații de dificultate. Un fel de ANL-uri, dar cu criterii mai transparente de atribuire.

Tot în acele zone, trebuie să avem creșe, grădinițe și școli pentru copiii celor care vor locui acolo.  De asemenea, având parcuri industriale și tehnologice în apropiere, le putem oferi și locuri de muncă bine plătite. Nu vrem să construim dormitoare pentru orașe, cum este în acest moment Floreștiul – apropos, primarul de acolo e foarte fericit cu asta. Vrem să dezvoltăm comunități satelit, ca alternativă pentru urbanul aglomerat. Avem nevoie și de centre medicale – cel puțin pentru medicina de prevenție (laboratoare de recoltare și prelucrare a analizelor de sânge, consult periodic sau screening pentru diverse afecțiuni). De asemenea, trebuie dezvoltate facilități culturale și de petrecere a timpului liber. Gândiți-vă iarăși că zona prezintă un mare avantaj inclusiv din punct de vedere al proximității față de Autostrada Transilvania: în maximum 20 de minute ești pe autostradă și în 5 ore ai ajuns la Budapesta, în 6 la Viena.

Dacă tot a venit vorba despre autostradă, trebuie să vă mai mărturisesc ceva: faptul că acum ajungem de la Cluj la Alba într-o oră jumate în loc de 3 ore mi se datorează și mie!  L-am sunat de multe ori pe Victor Ponta, care era pe atunci prim-ministru, pentru tronsonul Sebeș-Turda care măsoară 70.2 km, un proiect de peste 600 milioane de euro, ca să deblocăm lucrările și să se aloce fondurile necesare. În 4 ani de zile a fost gata!

Am reușit prin asta inclusiv să fluidizăm circulația de pe drumul național din zona Turda-Câmpia Turzii și să scoatem în primul rând mult din traficul greu din orașe.

spot_img
spot_img
spot_img