19.2 C
Turda
Thursday, August 11, 2022
spot_img
HomeINTERVIUAlin Tișe: „Creștem Clujul împreună!”

Alin Tișe: „Creștem Clujul împreună!”

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Pentru prima dată în cei aproape 3 ani de existență ai RefleqtMedia președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, ne-a acordat un interviu, motiv pentru care îi mulțumim!

Am discutat cu domnia sa despre subiecte stringente ale județului Cluj, despre trecut, prezent și, mai ales, despre viitor.

Așadar, aprindeți-vă o țigară, sorbiți câteva guri de ceai, cafea sau bere rece și… lectură plăcută!

 

  1. Cum ați caracteriza, în linii mari, mandatul dumneavoastră de președinte al Consiliului Județean Cluj?

O cursa contra cronometru pentru obtinerea de fonduri europene si o mobilizare generala pentru repunerea in termene a marilor proiecte ale judetului. La preluarea acestui mandat, am evaluat starea judetului si am stabilit directiile pe care trebuie sa actionam: atragerea de fonduri europene si dezvoltarea infrastructurii. Fireste ca situatiile generate de contextul politic nu au fost de bun augur, judetul Cluj fiind vazut de catre fosta forta politica de la Bucuresti ca un judet care trebuie ocolit din punct de vedere al investitiilor. Cu toate acestea, Consiliul judetean Cluj a reusit sa faca performanta din atragerea de fonduri europene, clasandu-ne pe primul loc in tara. Impreuna cu aparatul tehnic al Consiliului, am reusit sa eficientizam fiecare leu in favoarea judetului si, prin asta, in favoarea clujenilor. Si tot impreuna am reusit sa solutionam doua dintre cele mai grele dosare administrative ale judetului: inchiderea si ecologozarea Pata-Rat, vechea groapa de gunoi a judetului, si finalizarea lucrarilor la noul Centru Integrat pentru Managementul Deseurilor – CMID, care acum dispune de o celula de depozitare construita la cele mai bune standarde. Ceea ce am facut in acesti ani a fost, practic, o concentrare a resurselor pe cele mai mari proiecte de infrastructura, proiecte care, la preluare, erau deja in intarziere. Le-am etapizat, le-am reorganizat si le-am finalizat. Asta este o certitudine.

  1. Care au fost principalele impedimente în calea dezvoltării județului?

O spun direct, transant, chiar ca un semnal de alarma: neseriozitatea diverselor firme care liciteaza proiecte finantate de stat si termene procesuale extrem de lungi! Este timpul ca legislatia achizitiilor publice sa fie modificata astfel incat autoritatile locale sa poata primi garantii ca firmele care castiga licitatii au capacitatea de a duce lucrarile la bun sfarsit in termenele prevazute de lege sin la stanadardul prevazut in contract. De asemenea, litigiile care apar datorita situatiilor pe care vi le-am expus sunt litigii care par a fi nesfarsite. Ce pot spune eu locuitorilor unei comune sau oricarui clujean in legatura cu faptul ca pe un tronson de drum se lucreaza de ani de zile sau ca executia nu este buna calitate? Faptul ca autoritatea judetean nu achita lucrari executate prost, fapt pe care doresc sa il subliniez, nu incalzeste pe nimeni. Oamenii, comunitatile, au nevoie de infrastructura care sa ii lege, nu care sa ii desparta. Lupta pe care o duc acum, impreuna cu toti angajatii Consiliului judetean este indreptata tocmai spre aceste aspecte care ne-au ingreunat munca si care, nu de putine ori, ne-au pus in situatii delicate fata de locuitorii anumitor comune. Le spun acestora in felul urmator: Consiliul judetean Cluj nu mai accepta  jocul slabiciunilor legislative, in detrimentul dezvoltarii comunitatilor. Iar acest mesaj il duc pana la Bucuresti, acolo unde trebuie sa se inteleaga ca o tara nu se dezvolta prin compromisuri sau la capatul proceselor.

  1. Care considerați că a fost cea mai mare realizare a dumneavoastră în ultimii 4 ani?

Nici nu le-as spune „realizari”. Sunt normalitati pentru o administratie judeteana care doreste sa se ridice la nivelul asteptarilor si la nivelul standardelor europene. De aceea am si transformat judetului Cluj in exemplu si campion la atragere de fonduri europene. De asemenea, asa cum va spuneam si mai inainte, inchiderea Pata-Rat – o munca titanica – si deschiderea CMID. As mai adauga si Spitalul Pediatric Monobloc, proiect care intra in linie dreapta, proiect care, alaturi de Spitalul Regional de Urgenta, va reconfigura intregul sistem de sanatate clujean, sistem in care, in ultimii 4 ani, am investit peste 46 milioane de euro. Demararea marilor lucrari de modernizare a infrastructurii rutiere, anume „drumul Apusenilor si”  drumul Bistritei”, alaturi de alte lucrari rutiere majore sunt actiuni concrete ale Consiliului judetean.

  1. Care a fost principalul aliat și principalul inamic al dumneavoastră, în ultimii 4 ani?

Aliatii nostri au fost toti locuitorii judetului Cluj, oameni si comunitati – insist sa spun comunitati – care ne-au propus proiecte, care au avut rabdare cu noi atunci cand au existat dificultati si care ne-au sprijinit in demersurile noastre. Aliati ne sunt si cei care ne critica, prin insasi critica lor stimulandu-ne sa fim mai buni, mai prompti, mult mai realisti. Inamici nu avem. Adversari, insa, ne-a fost hatisul legislativ care ingreuneaza proiecte frumoase, care intarzie rezultate pozitive.

  1. Cum ați caracteriza, per total, colaborarea instituțională cu Guvernul României?

Aceasta intrebare vine in completarea a ceea ce va spuneam la inceputul interviului. Si din start doresc sa sublinez ca nu intentionez sa raspund intrebarii cu clasica scuza a vechii guvernarii si a vinei pe care o poarta. Dar realitatea este realitate si nu ii putem spune altfel: fost guvern PSD ne-a asezat la capatul listei, atat din punct de vedere al sprijinului decizional, dar mai ales din punct de vedere al sustinerii financiare. Am fost pusi la captul listei, acolo unde nu mai este nici de una, nici de alta. Dar ne-am descurcat. Am obtinut fonduri europene mai mult decat toti.

Cu actualul guvern avem o relatie de colaborare exceptionala. Cu siguranta ca dupa alegerile locale si parlamentare, va exista o majoritate parlamentara condusa de PNL, o majoritate care sa deblocheze marile proiecte nationale, o majoritate care sa dea coerenta activitatii parlamentare si, prin aceasta, o majoritate care sa poata corecta urgent probleme de legislatie despre care va spuneam, probleme care afecteaza administratiile locale si oamenii. Ei sunt cei mai importanti. Este nevoie de o intoarcere la oameni si comunitati.

  1. Când va putea fi operațional CMID?

CMID este operational. Lucrarile sunt finalizate si receptionate. Este o chestiune tehnica, iata, din nou de legsilatie ambigua, faptul ca operatorul este blocat prin instante. De data acesta sunt termene procesuale scurte. Esential este faptul ca lucrarile la CMID, celula de depozitare este finalizata si poate fi folosita oricand.

  1. Considerați că pandemia globală de Covid-19 a blocat, în vreun fel, proiectele de dezvoltare pe care le gândeați pentru județ?

Nu as spune ca sunt blocate. Exista intarzieri, intr-adevar, dar nu sunt intarzieri de natura a afecta proiectele. Pe de o parte, la drumuri, de exemplu, in aceasta perioada de pandemie s-a lucrat foarte bine. Traficul fiind aproape de zero ne-a dat sansa de a lucra intens. Asa ca am profitat si nu am stat. Asadar, nu, aceasta pandemie nu a afectat proiectele. Vreau sa spun aici – si va multumesc pentru oportunitate – ca spitalele aflate in subordinea Consiliului Judetean s-au mobilizat exemplar. Cadrele medicale au reactionat promt si au salvat vieti. Fac referire la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello si la Spitalul de recuperare. Am alocat toate fondurile necesare pentru combaterea COVID-19. Le suntem recunoscatori si le multumesc public inca o data pentru devotamentul lor, profesionalismul lor si implicarea lor.

  1. La ce să se aștepte cetățenii județului în următorii 4 ani din partea viitorului for deliberativ județean?

Clujenii vor avea parte de promptitudine, de profesionalism, de transparenta, de colaborare, de implicare, de realism, de viziune. Consiliul judetean nu va mai fi un simplu administrator de drumuri. In acesti ultimi ani am demonstrat ca epoca lucrurilor marunte s-a incheiat. Consiliul judetean Cluj si-a asumat un rol de modelare a judetului. Consiliul Judetean Cluj si-a asumat un rol de modernizare a judetului, dezvoltand proiecte care depasesc ca adresabilitate limitele judeteului, asa cum este noul Spital Pediatric Monobloc. Ne-am asumat performanta si ne-am insusit calea moderna pe care un judet trebuie sa o urmeze, incepand de la un simplu racord de apa si continuand cu 365 milioane de euro, fonduri europene desinate infrastructurii de apa si canalizare. Si am mers si mai departe, asumandu-ne rigorile protectiei mediului, asumandu-ne obligatiile de a livra infrastructura medicala moderna, cai rutiere noi, educatie, cultura, dezvoltare economica prin parcurile Tetarom. Nu voi face promisiuni electorale clujenilor si nu le voi promite culmi aurite. Nu imi sta in fire. Dar sunt dispus sa fac un pact: 2020 -2024 va fi o perioada in care administratia va implica toate resursele pentru a pune judetul Cluj intre regiunile cu performanta ale Europei, cu toate implicatiile de rigoare.”

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: