spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Afacerile ilegale cu măști neconforme continuă în toată Europa – Turda și Câmpia Turzii au fost vizate de astfel de scandaluri

spot_img

„Organised crime and corruption reporting project” – un organism de presă independent, al cărui lider este un tânăr din România, a scos la iveală ceea ce presa turdeană știa încă din luna aprilie.

La nivel internațional, nevoia de măști de protecție dă naștere unui fenomen pe cât de periculos, pe atât de avantajos pentru escroci – legitimizarea măștilor CARE NU OFERĂ PROTECȚIE.

Jurnaliștii de la OCCRP scot în evidență mai multe cazuri din Lituania, Italia, Suedia și România, în care spitalele au comandat măști de tip FFP2 sau FFP3 și au primit măști neconforme, dar care dețineau certificate de conformitate.

Evident, aceste certificate erau false.

La Turda, un caz similar a fost descoperit de TurdaNews, care a acuzat organizația para-politică T9 de faptul că ar fi achiziționat măști din donațiile date de turdeni, dar acele măști reprezentau – defapt – un hazard pentru sănătatea medicilor de la Spitalul Municipal.

„În reacția lor virulentă, au spus (fără a prezenta nicio probă) că au comandat direct din China, de la producător și că nu au folosit niciun intermediar. Dincolo de faptul că oricine știe că dacă faci o comandă din China, e foarte ușor să prezinți linkul, factura și orice date legate de acea comandă, T9 a făcut o greșeală și a ”scăpat” o fotografie cu una dintre cutiile primite. Din fotografia respectivă, pe care o redau mai jos, se vede foarte clar cine este expeditorul din China! Expeditor este firma Dongguan Loyal Wood International din China.

Firma respectivă nu are nicio treabă cu produsele sanitare, fiind o firmă producătoare de… parchet laminat. Are și site propriu (în puteți accesa AICI, în varianta de limbă engleză), dar poate fi găsită și cu oferte pe celebrul site chinezesc Alibaba (link spre profilul companiei AICI).

Apoi, au spus că au cumpărat ”cele mai performante măști”, prezentând un ”certificat de calitate european”.

Fac o scurtă paranteză, pentru a vă îndemna la un calcul simplu (bazat pe informațiile transmise de ei, public): au donat 1.150 de măști de protecție FFP2 (KN95), în valoare totală de 12.282 lei. La un calcul elementar, rezultă că prețul pentru o astfel de mască a fost de 10,68 lei, adică la un curs leu/dolar de 4,45 lei/dolar, ar însemna 2,40 dolari/mască. Aceleași măști KN95, ca și cele prezentate de ei, le găsești pe un site chinezesc cu… 0,19 dolari/bucată, la o comandă minimă de 999 bucăți (vă puteți comanda AICI). Practic, ei puteau economisi 2,2 dolari pentru fiecare bucată. În total: 2.530 de dolari (doar la măști!). Această suspiciune va plana asupra lor (faptul că au prezentat prețuri mult mai mari, încercând să justifice banii de la donatori, iar în paralel au intrat în posesia unor sume impresionante, pe ”persoană fizică”), atâta timp cât au refuzat să prezinte documente clare de achiziție (vorba românului: dacă n-ai nimic de ascuns, de ce… ascunzi?!).”, scria TurdaNews în aprilie 2020.

Tot în acea perioadă, Spitalul „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii a comandat peste 2000 de măști de protecție de tip FFP2 și FFP3 care au fost livrate de o societate din București.

Înainte de a face plata, spitalul a REFUZAT respectivele măști, din motive de neconformitate.

Achiziția refuzată poate fi consultată aici http://e-licitatie.ro/pub/direct-acquisition/view/105919390

Desigur, am fi putut să vă prezentăm mai multe detalii despre acest subiect, dacă managementul spitalului nu ar fi atât de obtuz și nu ar ascunde informații de interes public.

spot_img
spot_img
spot_img