spot_imgspot_img

Cartofi prăjiți: de ce medicii avertizează că pot provoca cancer

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Deși sunt printre cele mai iubite alimente din lume, cartofii prăjiți au ajuns din nou în centrul atenției după avertismentele lansate de Dr. Virgiliu Stroescu. Potrivit specialistului, consumul frecvent de cartofi prăjiți poate duce la acumularea unei substanțe periculoase, cu potențial cancerigen.

Acrilamida – otrava ascunsă din cartofii prăjiți

Atunci când uleiul este încins la temperaturi ridicate, în procesul de prăjire se formează acrilamida, o substanță care a fost asociată cu un risc crescut de cancer. Descoperirea a fost făcută în anul 2002, moment în care comunitatea științifică internațională a început să studieze intens efectele acestei toxine.

„Când uleiul este foarte încins, apare o substanță numită acrilamidă. Cartofii prăjiți o produc și ea se cumulează în organism, putând să provoace cancer. De aceea, oamenii cu discernământ au ajuns să consume cartofi prăjiți cel mult ocazional”, explică Dr. Stroescu.

De ce sunt cartofii prăjiți atât de toxici?

Acrilamida nu acționează singură. În combinație cu asparagina, un aminoacid prezent în cartofi, formează compuși extrem de toxici pentru organism. Efectele se văd pe termen lung, când substanța acumulată poate declanșa modificări celulare cu potențial cancerigen.

Tendințe la nivel global

Potrivit medicului, în multe țări din lume consumul de cartofi prăjiți a scăzut drastic, oamenii preferând metode mai sănătoase de preparare: fierbere, coacere sau gătire la abur. Deși tentația este mare, mesajul specialiștilor este clar: cartofii prăjiți trebuie tratați ca o plăcere ocazională, nu ca un aliment de bază.

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social