Ieri au fost semnate contractele de finantare, prin PNRR, pentru 6 muzee care vor fi edificate “de la 0” in Transilvania.
Unul dintre acestea va fi amplasat la 35 km de Turda, pe A3.
Muzeul identităților și conflictelor transilvănene (Florești) – 15 milioane de euro
Noul complex muzeal nou din județul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care prezintă în format fizic și digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacțiune și conviețuire.
Se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, și dezvoltarea unui centru al comunității pentru păstrarea și dezvoltarea identităților și pentru o mai bună cunoaștere a istoriei comune.
De asemenea, un alt muzeu va fi tot la 35 km distanta de Turda, dar pe A10.
Râpa Robilor (Aiud) – 0,46 milioane euro
În perioada comunistă, penitenciarul din Aiud a fost una din cele mai dure închisori ale sistemului represiv din România.
În anul 1992, deținuții care au supraviețuit acestei închisori, au luat decizia de a ridica un monument numit “Calvarul Aiudului”, înalt de 18 metri, lat de 6 metri și lung de 27 de metri, pe “Râpa Robilor”, locul unde au fost îngropați deținuții decedați în penitenciar.
Prin proiectul finanțat din PNRR se vor realiza spații expoziționale prin construirea unei clădiri adecvate acestei destinații.