spot_img
spot_img

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Variola Maimuței

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

Numărul crescut de cazuri de variolă a maimuței, care au fost descoperite în America de Nord și Europa i-a determinat pe mulți oameni să se documenteze cu privire la acest virus, la rata de mortalitate, metodele de transmitere și simptomele sale.

Așadar, RefleqtMedia vă prezintă 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Variola Maimuței:

  1. De unde provine?

Deși cazurile de variolă a maimuței au intrat în atenția publică în 2022, despre această boală se știe de câteva decenii.

Primele cazuri documentate de variola maimuței au fost descoperite la primate, în anul 1958 și primul caz documentat la om a fost în 1970, în Republica Democrată Congo, care este și țara cu cele mai multe cazuri din istorie.

Primele cazuri înafara Africii au fost raportate în anul 2003, la mai multe persoane din statul Wisconsin.

2. Simptomele variolei maimuței

Deși variola și variola maimuței sunt înrudite, fiind produse de viruși din aceeași familie, simptomele la variola maimuței sunt mult mai puțin severe decât la variolă. Acestea includ febră, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, umflarea nodulilor limfatici și erupții cutanate, care ulterior produc cojițe, care cad.

3. Cum se împrăștie?

Deși i se spune „variola maimuței”, se pare că nu maimuțele sunt principalul „bazin” de transmitere a cazurilor. De altfel, epidemia americană din 2003 a fost cauzată de niște câini de preerie, care trăiau în captivitate și care au mușcat un bărbat. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că rozătoarele ar putea transmite mai ușor această boală. De la animal, la om, variola maimuței se transmite prin zgârieturi, mușcături sau dacă intri în contact cu rănile deschise ale unui animal infectat.

4. În ce țări s-a împrăștiat până acum?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, următoarele țări au raportat cazuri suspecte sau confirmate de Variola Maimuței:

De asemenea, în Austria a fost confirmat un caz de Variola Maimuței.

Țările în care această boală este endemică (caracteristică) sunt: Benin, Cameroon, Republica Central Africană, Republica Democrată Congo, Gabon, Ghana (diagnosticată doar la animale), Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria, Republica Congo, Sierra Leone, și  Sudanul de Sud.

În țările non-endemice, niciun deces de Variola Maimuței nu a fost raportat. Virusul se transmite, intră în corp și te ucide FOARTE RAR.

5. Cum este diagnosticat?

Deși există posibilitatea diagnosticării din punct de vedere clinic, doar prin analiza simptomelor și a erupțiilor, diagnosticarea de laborator presupune recoltarea unor probe din rănile produse de această boală și efectuarea unui test RT-PCR.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că doar testele RT-PCR sunt singurele capabile să DOVEDEASCĂ existența bolii.

În cazul în care o persoană suspectă este confirmată cu Variola Maimuței, aceasta trebuie să stea în izolare. Nu există tratament specific pentru această boală, doar tratament simptomatic. De asemenea, nu există niciun antiviral care să oprească această boală. La fel ca și în cazul variolei, doar vaccinul te poate proteja de variantele GRAVE ale variolei maimuței. De altfel, prevenția în cazul variolei maimuței se efectuează folosind VACCINUL DE VARIOLĂ, care a fost administrat în doze mari, la nivel global, între 1960 și 1980, ducând la eradicarea variolei.

De asemenea, există două variante de Variola Maimuței: varianta din Africa Centrală, care are o rată de mortalitate de aproape 10% și varianta din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate între 1 și 3 la sută.

Din fericire, TOATE CAZURILE RAPORTATE ÎNAFARA AFRICII PROVIN DIN VARIANTA DE AFRICA DE VEST.

Concluzii:

  • Evitați contactul cu rozătoarele și cu animalele pe care nu le cunoașteți;
  • Evitați consumul de carne provenită din Africa;
  • Evitați contactul cu persoane care vin din Africa de Vest sau Africa Centrală
  • Evitați contactul cu persoanele din comunitatea LGBTQ+, deoarece Organizația Mondială a Sănătății a declarat că aceste persoane sunt mai predispuse la contractarea bolii;
  • Dacă aveți simptomele descrise mai sus, izolați-vă și sunați la 112, pentru a fi evaluați medical și testați:
  • NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, posibilitatea de transmitere la Variola Maimuței este cu mult mai mică decât în cazul virusurilor respiratorii (SARS-CoV-2, gripă etc). Pentru a contracta variola maimuței trebuie să îți atingi fața/pielea cu pielea/fața persoanelor infectate. De asemenea, se poate transmite și prin contact sexual neprotejat sau sărut.

Alte detalii despre această infecție pot fi consultate aici

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Studiu Eurostat: bărbații din România trăiesc mai puțin și se îmbolnăvesc mai repede decât femeile

În această săptămână, Eurostat - instrumentul de statistică al Uniunii Europene - a publicat un studiu privind numărul...

Îi fain la Cluj – prețurile cresc, salariile scad, sărăcia rămâne constantă

Pe fondul inflației crescânde pe care o trăim, la nivel național, prețurile de la Cluj au început să...

Rusaliile – sărbătoarea PĂGÂNĂ, acceptată de Biserica Ortodoxă Română

În credința ortodoxă, sacralitatea Biblică se confundă - de multe ori - cu vulgarul mitologic, în special în...

Consumatorii de droguri din România sunt tot mai tineri. „S-a ajuns la un nivel de 9 ani”

Traficul și consumul de droguri au luat proporții periculoase în România, iar consumatorii sunt tot mai tineri. Este...
spot_img

Poliția Locală Câmpia Turzii va trece la sancționarea șoferilor care nu-și întrețin parcările

De două săptămâni încoace, Poliția Locală Câmpia Turzii este într-o adevărată cruciadă împotriva șoferilor care nu-și îngrijesc locurile de parcare. Dacă în urmă cu două...
%d bloggers like this: