19.7 C
Turda
Monday, August 1, 2022
spot_img
HomeStiri din Mures4.000 de hectare de teren afectate de inundații în județul Mureș

4.000 de hectare de teren afectate de inundații în județul Mureș

Date:

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, situația pagubelor produse la nivel de județ de precipitațiile abundente din ultima perioadă.

În urma fenomenelor hidrometeorologice înregistrate pe raza judeţului Mureş în perioada 27 aprilie 2019 – 23 mai 2019 s-au produs pagube materiale în 33 unităţi administrativ teritoriale : Aluniş, Adămuş,  Beica de Jos, Batoş, Bereni, Brâncoveneşti, Bălăuşeri, Coroisânmărtin, Cuci,  Ernei , Fântânele,  Deda, Hodoşa, Gorneşti, Glodeni, Gurghiu, Iernut, Ideciu de Jos, Lunca, Lunca Bradului, Ogra,  Petelea, Reghin, Sânpaul, Solovăstru, Suseni, Stânceni, Suplac, Sângeorgiu de Mureş, Vătava, Voivodeni, Ungheni, Zau de Câmpie.

Au fost afectate 355 de case, 623 de anexe gospodărești, 19 poduri, 142 de podețe, 4.066,5 hectare de teren arabil, 480 de hectare de pășuni și fânețe, 669 de fâtâni și mai mulți kilometri de drumuri județene, comunale, forestiere, de exploatare agricolă și maluri.

 

”De fiecare dată am atenționat în primul rând primarii și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și s-a intervenit cu promptitudine pentru a diminua efectele căderilor mari de apă. În continuare avem o situație deosebită la Sânpaul unde digul construit prin anii 60 a fost rupt de râul Mureș și a fost inundată o suprafață mare de teren agricol și pășuni, iar 2 case sunt în pericol să fie inundate. Prin măsurile luate am menținut nivelul apei revărsate în acea zonă, astfel încât să nu intre în case. Urmează ca, pe măsură ce scade debitul râului Mureș, să închidem acea ruptură și să asigurăm deversarea apei acumulate în spatele digului prin pompele de mare capacitate care deja acționează în acea zonă. Am emis săptămâna trecută un ordin prin care am numit comisiile de evaluare a pagubelor, care sunt deja în teren și lucrează, dar astăzi am emis un nou ordin prin care am mărit numărul echipelor, prin introducerea reprezentanților de la APIA pentru a evalua și pagubele produse pe terenurile arabile. Proprietarii și fermierii au depus deja cererile la APIA pentru culturile înființate și trebuie să avem o evidență a pagubelor, astfel încât subvențiile pe culturi pe care le primesc în acest an să nu fie diminuate. Având în vedere precizările din codul fiscal referitoare la impozitele datorate de persoanele fizice care dețin terenuri cultivate, pentru sprijinul acestora am emis încă un ordin, pentru înființarea unei comisii formate din reprezentanți ai APIA, Direcției Agricole și ANAF. Comisia va stabili pagubele produse în vederea diminuării plafonului pe baza căruia se calculează impozitul pe venit pentru proprietarii terenurilor arabile, persoane fizice. În continuare, instituțiile abilitate ale statului sunt mobilizate să intervină în sprijinul populației, dacă situația o va impune, mai ales că în perioada următoare se anunță noi precipitații,” a declarat Mircea Dușa.

 

          Tot astăzi, prefectul Mircea Dușa a prezentat stadiul organizării alegerilor europarlamentare și a referendumului din 26 mai.

          La nivelul județului Mureș au fost constituite 568 de secții de vot, unde vor fi distribuite mâine câte 527.038 de buletine de vot pentru alegerea reprezentanților în Parlamentul European și pentru cele două întrebări de la referendum, 478.741 timbre autocolante, 2.840 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 568 de ștampile de control.

          Pentru organizarea alegerilor europarlamentare, județului Mureș i-a fost alocată suma de 4.008.000 lei, iar pentru organizarea referendumului, 579.000 lei.

 

Având în vedere că documentul principal pentru identificarea cetățeanului cu drept de vot este cartea de identitate, am luat măsuri ca și birourile de evidență informatizată a persoanei să aibă program sâmbătă și duminică, sâmbătă între orele 8 și 16, iar duminică, de la ora 7 la ora 21. Procesul de centralizare a rezultatelor va dura duminică noaptea și probabil până luni la prânz, având în vedere că, de data aceasta sunt trei buletine de vot, iar volumul de activitate este mai mare. Am luat și măsurile de ordine și pază a secțiilor de votare și cred că felul în care ne-am organizat este unul foarte bun și că nu vor fi incidente din punct de vedere organizatoric,” a declarat Mircea Dușa.

 

Biroul de presă al Instituției Prefectului

Județul Mureș

  

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: