spot_img
spot_imgspot_img

21 de lucruri despre România

- Advertisement -
  1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje impresionante și fiind habitatul celei mai mari populații de urși bruni din Europa.
  2. Celebrul vampir al lui Bram Stoker, Dracula, a fost inspirat de figura istorică Vlad Țepeș, care a fost un domnitor al Țării Românești, o regiune din România. Castelul Bran este cunoscut popular ca “Castelul lui Dracula” și este o atracție turistică majoră.
  3. România este a 12-a cea mai mare țară din Europa și al 7-lea cel mai populat stat membru al Uniunii Europene.
  4. Româna este o limbă romanică, având rădăcini comune cu italiana, spaniola, franceza și portugheza, reflectând moștenirea romană a regiunii.
  5. Capitala, București, este cunoscută pentru Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon.
  6. Delta Dunării, a doua cea mai mare și mai bine conservată deltă din Europa, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și o rezervație a biosferei, renumită pentru biodiversitatea sa bogată, incluzând peste 300 de specii de păsări.
  7. Mănăstirile pictate din Bucovina, în nord-estul României, sunt faimoase pentru frescele lor exterioare. Aceste situri UNESCO prezintă scene biblice și sunt o mărturie a artei bizantine.
  8. Cunoscut drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, Transfăgărășanul a fost construit ca o rută militară strategică și oferă priveliști uimitoare și o experiență de condus captivantă.
  9. România a fost prima țară din lume care a înregistrat oficial producția sa de petrol în statisticile internaționale în 1857. De asemenea, a deschis prima rafinărie de petrol în 1856.
  10. Pe malul Mării Negre, Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din România și are ruine antice și stațiuni moderne.
  11. Inventatorul motorului cu reacție modern, Henri Coandă, a fost român. El a construit și pilotat primul avion propulsat cu reacție în 1910.
  12. România deține o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei, iar orașele sale balneare sunt cunoscute pentru tratamentele terapeutice încă din perioada romană.
  13. Tradițiile folclorice unice, precum “Dansul ursului” și “Capra”, sunt interpretate în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, având rolul de a purifica și fertiliza solul pentru anul următor.
  14. Fost centru al sașilor transilvăneni, Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2007 și este renumit pentru arhitectura sa germanică.
  15. România are o moștenire religioasă bogată, incluzând biserici ortodoxe, romano-catolice și greco-catolice, reflectând culturile diverse care au influențat țara.
  16. Situat în Sinaia, Castelul Peleș este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa și a fost reședința de vară a regilor României.
  17. Numele „România” provine din latinescul „Romanus”, care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman”. Regiunea a fost cucerită de romani în anul 106 d.Hr.
  18. Cimitirul Vesel din Săpânța este faimos pentru crucile sale colorate, cu picturi naive care descriu viața și personalitatea celor îngropați acolo.
  19. Ia tradițională românească a inspirat numeroși designeri de modă și este celebrată anual de Ziua Universală a Iei.
  20. România are 13 parcuri naționale și trei rezervații ale biosferei, demonstrând angajamentul țării față de conservare.
  21. Industria cinematografică românească a câștigat recunoaștere internațională de-a lungul anilor, cu filme precum “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” câștigând Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.
spot_img

Related Articles

Stay Connected

6,500FansLike
680FollowersFollow
3,500FollowersFollow
680FollowersFollow
360SubscribersSubscribe

Latest Articles