2022 marchează deja 2 ani de când majoritatea domeniilor și-au mutat activitatea în mediul online, din cauza contextului pandemic. Cu alte cuvinte, „work from home” și educația online au devenit noi mijloace de solicitare a ochilor, fără să mai vorbim despre obișnuitele activități de entertainment, care erau deja prezente în viețile tuturor.
Un studiu realizat de Asociația Oftalmologilor arată că școala online a crescut de până la 20 de ori timpul pe care copiii îl petrec deja în fața ecranelor. Tot ei constată că jumătate din populația lumii ar putea ajunge să sufere de miopie până în 2050. Cu alte cuvinte, aproximativ 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere în următorii 30 de ani.
Studiul de față își propune să analizeze nivelul de informare al românilor în ceea ce privește domeniul oftalmologic. Pentru început, am vrut să aflăm cât de mulți poartă o formă de corecție a vederii. Răspunsurile arată că majoritatea românilor poartă: 51% – ochelari și 6% – lentile de contact.
Mai mult decât atât, datele arată că mai bine de jumătate dintre români (52%) nu obișnuiesc să meargă la control preventiv: 29% iau în considerare consultul numai când deja văd mai rău și 14% se programează la medic atunci când apar diferite simptome (dureri de cap, ochi uscați, stare de greață). Ba chiar 9% afirmă că n-au ajuns niciodată la medic.
47% dintre cei care poartă o formă de corecție a vederii afirmă că nu văd bine
Incapacitatea de a recunoaște simptomele, controalele oftalmologice efectuate mult prea rar sau prea târziu, reținerea de a apela la un specialist și amânarea tratamentelor și intervențiilor au diverse cauze, iar lipsa de informare e una dintre ele. Aceasta are un impact negativ puternic, pe termen lung.
Citește continuarea aici
Comentarii