fbpx
spot_img
Home╚śtiri din Turda­čŚŁ´ŞĆMina Ghizela, comoara ascuns─â a Salinei­čĹĹ

­čŚŁ´ŞĆMina Ghizela, comoara ascuns─â a Salinei­čĹĹ

- Advertisement -
Mina Ghizela este mina în care se arată primele urme de exploatare la Salina Turda și despre care se spune că datează de pe vremea romanilor.
 
Aici, turi╚Ötii pot vedea f─âga╚Öe t─âiate ├«n sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau deta╚Öate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optim─â a t─âietorilor de sare ├«n min─â ╚Öi vor primi informa╚Ťii privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.­čôŁ
 
Mina Ghizela a fost proiectat─â ├«n acela╚Öi sistem ca ╚Öi Mina Rudolf, ├«ns─â ├«n urma ├«nchiderii exploat─ârii s─ârii ├«n anul 1932, camera r─âm├óne ├«n stadiul de lucr─âri de preg─âtire a exploat─ârii (lucr─âri de preabataj), av├ónd o ├«n─âl╚Ťime redus─â.
 
Spectacolul ad├óncurilor este completat de forma╚Ťiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al pu╚Ťului de acces ├«n preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate ├«n panoul de separare a compartimentelor de circula╚Ťie, respectiv de transport al pu╚Ťului Minei Ghizela. Stalactitele ├«nclinate ╚Öi depunerile de cristale cubice de sare completeaz─â forma╚Ťiunile de sare secundar─â existente ├«n aceast─â parte a Salinei.
 
Ôä╣´ŞĆAccesul turi╚Ötilor ├«n mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, ├«n grupuri de maxim 20 persoane ├«nso╚Ťite de ghid. ÔŁŚAccesul ├«n mina Ghizela se face exclusiv pe sc─âri­č¬ť.
 
ԜĴŞĆ 0364.260.940
 

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Comentarii

%d bloggers like this: