fbpx
spot_img

𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗮 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗴𝗲 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝘀𝘁𝗮𝘁𝘂𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗲

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img

Share post:

În data de 18.11.2022, proiectul de Lege privind statutul personalului de probațiune a fost propus spre avizare Consiliului Economic și Social, în urma finalizării avizării interministeriale.
 
Prin acest proiect, se întărește rolul important pe care l-a dobândit personalul de probațiune în înfăptuirea actului de justiție în România, intervenția consilierilor de probațiune fiind esențială în cursul procesului penal, precum și în etapa de executare a sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate.
 
Proiectul de act normativ a fost elaborat la nivelul conducerii Ministerului Justiției și dezbătut cu organizațiile sindicale și asociațiile profesionale de la nivelul sistemului de probațiune.
 
Proiectul este necesar și ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune, care extinde, în mod semnificativ, atribuțiile și responsabilitățile ce revin acestuia, dar și lărgirea sferei de situații în care este necesară intervenția consilierilor de probațiune, atât pe parcursul procesului penal, cât și în etapa de executare a hotărârilor judecătorești.
 
Actul normativ, care reglementează primul statut al personalului de probațiune, este un obiectiv din Programul de Guvernare 2021-2024 și este prevăzut în Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României.
 
𝗘𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁
Serviciile de probațiune pun în executare măsurile și sancțiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată în cazul adulților și toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică.
 
În anul 2021, sistemul de probațiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancționate penal. 75% dintre aceste persoane au avut impusă obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar 60% obligația de a participa la un program de reintegrare socială. 67.016 de persoane se aflau în continuare în evidențe la 31.12.2021, iar 36.883 au ieșit din evidențele sistemului de probațiune, în perioada 01.01.2021 – 31.12.2021.
 
Raportat la elementul de buget, suma alocată unei persoane aflate în evidența sistemului de probațiune, pentru executarea unei măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/ an, măsurile și sancțiunile comunitare pe care sistemul de probațiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancțiunile pe care sistemul penitenciar le administrează.
 
spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

DREPT LA REPLICĂ: Am înțeles, domnule Bucur, că sunteți PR-ul primarului Matei… E a doua greșeală de 1 Aprilie! Chiar doriți să fiți denumit...

Stimate domnule Ovidiu Bucur, în urma articolului publicat de RefleqtMedia.ro, sub semnătura dvs, intitulat ” Corijenți la legalitate!...

Anamaria Gal, felicitată pentru felul în care manageriază Transylvania Steak House

Transylvania Steak House a devenit, aproape peste noapte, cel mai „vorbit” restaurant din Cluj Napoca, iar o bună...

Pandemia a adus mari probleme economice la Spitalul Municipal Turda

Ședința de Consiliu Local organizată joi, 30 martie 2023, la Turda, a scos la iveală o problemă economică...

Corijenți la legalitate! O treime din consilierii locali turdeni NU RESPECTĂ LEGEA!

Pozează în „reprezentanți” ai poporului și vin în ședințele de plen cu chipuri de lupi moraliști, însă acești...
%d bloggers like this: