web analytics
Home Știri din zonă Tot ce trebuie să știi despre pesta porcină - boala care a...

Tot ce trebuie să știi despre pesta porcină – boala care a închis târgurile de animale din România

- Publicitate -

Este panică între fermierii din România, iar pesta porcină este cea care cauzează această panică. În județul Tulcea au fost înregistrate peste 45.000 de cazuri de pestă porcină.

Recent, atât prefectul de Cluj, cât și omologul său de la Mureș au decis închiderea tuturor târgurilor de animale vii, astfel încât să se blocheze vânzarea de porci, pentru a se preveni extinderea cazurilor de pestă porcină.

Pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 – 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii – chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina – clasica sau africana.

Cand devine evidenta, boala poate avea diferite forme: preacuta, acuta, subacuta si cronica. Simptomele formelor preacuta si acuta sunt:

– moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii
– febra ridicata, de 40 – 42 grade
– inrosirea pielii (vizibila doar la speciile de porcine cu pielea palida), in special la varful urechilor, coada, extremitati distale, pe piept si in zona abdomenului
– scaderea apetitului, apatie, cianoza si lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea mortii
– voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi
– moarte in cel mult 20 de zile
– avort

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.

Totuși, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care se acordă despăgubiri pentru efectivele de suine răpuse de pestă.

„Potrivit normativului, instituţiile publice responsabile cu implementarea măsurilor cuprinse în acest act normativ sunt: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”, transmite mediafax.ro

- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,600FansLike
540FollowersFollow
400FollowersFollow
328SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -