fbpx
HomeȘtiri din zonăLunaLuncani - 750 de ani de istorie și dezvoltare
spot_img
spot_img

Luncani – 750 de ani de istorie și dezvoltare

spot_img
- Publicitate -
spot_img

La 15 kilometri de Câmpia Turzii este un sat, a cărui istorie este veche de aproape o mie de ani. Este vorba despre satul Luncani, care face parte din comuna Luna – un sat frumos, cu oameni harnici și muncitori, a cărui primă atestare documentară este din anul 1268.

Atunci, în 1268, Peter, Jakab și Saul Gerendi au cumpărat întinderea de teren „Terra Gerende” de la cetățeanul Cute, din Cetatea Turda, contra sumei de 15 mărci de argint.

Familia Gerendi a construit castelul cunoscut sub numele de Kemeny-Banffy, ale cărui ruine sunt prezente și astăzi în sat.

Satul Luncani a fost de importanță strategică pentru epoca medievală, în contextul în care în castul Kemeny Banffy s-a ținut o Dietă a Transilvaniei (parlamentul vremii) unde s-a decis ridicarea nobilimii transilvănene împotriva principelui ardelean Ioan al II-lea Sigismund Zápolya (1540-1571) – se întâmpla în 1529.

În jurul castelului s-a format satul pe care-l cunoaștem astăzi, din burghezi și țărani, șerbi și iobagi, care munceau pe moșia grofilor și care și-au ridicat case.

În secolul al XVII-lea, în satul Luncani se ridică o biserică ortodoxă, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, biserică devenită monument istoric, care și astăzi este în uz.

Astăzi, la 750 de ani de la prima atestare documentară, satul are o conformație modernă, cu rețele de apă și canalizare, cu drumuri asfaltate, teren sintetic și un cămin cultural la înalte standarde și, începând de anul viitor va dispune și de un dispensar uman, grație eforturilor depuse de administrația locală.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: