fbpx
HomeȘtiri din zonăChețaniConsiliul Județean Mureș se contrazice: Nu are bani pentru Biserica din Chețani,...
spot_img
spot_img

Consiliul Județean Mureș se contrazice: Nu are bani pentru Biserica din Chețani, dar alocă 1 milion de lei pentru Centenar

spot_img
- Publicitate -
spot_img

În urmă cu o săptămână, RefleqtMedia a primit poziția oficială a CJ Mureș în legătură cu finanțarea lucrărilor de restaurare ale Bisericii Greco-Catolice de lemn din comuna Chețani.

„Legat de situația bisericii greco-catolice din localitatea Chețani vă aducem la cunoștință faptul că în acest moment fondurile de care dispune Consiliul Județean Mureș nu sunt suficiente pentru a putea răspunde solicitărilor primăriilor legate de restaurarea de monumente, indiferent de localitatea în care se află. Autorităților Locale li se direcționează de către CJ Mureș cotele defalcate transmise de la bugetul central conform prevederilor legale în vigoare, sume ce pot fi folosite inclusiv pentru astfel de lucrări. Deși ne-am dori să putem investi mai mult în restaurarea de monumente, bugetul din acest an al autorității județene este cu 80 de milioane mai mic decât anul trecut ceea ce nu ne permite nici măcar realizarea proiectelor de restaurare necesare pentru imobilele de patrimoniu aflate în proprietatea și administrarea Consiliului Județean, cu atât mai puțin a unor bunuri care se află în proprietatea și/sau administrarea altor unități administrativ-teritoriale. Având în vedere situaţia financiară existentă, Consiliul Judeţean Mureş depune toate diligenţele pentru a obţine fonduri prin accesarea programelor cu finanţare europeană dedicate restaurării monumentelor care se află în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale judeţul Mureş.”, spunea la acel moment Katalin Lukacs, atașatul de presă al CJ Mureș.

Ei bine, ieri, mass-media locală a fost informată cu privire la „marea finanțare a centenarului” pe care a dispus-o președintele CJ Mureș.

Începând cu lunile noiembrie-decembrie 2016, Consiliul Județean Mureș a început activitatea de centralizare a propunerilor de proiecte ce vizau activități culturale dedicate celebrării Centenarului României. Astfel, încă din 2016, toate organizațiile non-guvernamentale precum și instituțiile publice interesate au putut depune solicitări de parteneriat.

O parte din activități au fost finanțate încă din cursul anului 2017, fiind alocată în acest sens suma de 158.975 lei.

În cursul lunii februarie a anului 2018, prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș de aprobare a bugetului județului Mureș, la capitolele aferente instituțiilor culturale aflate în subordinea autorității județene, a fost alocată suma de 585.000 lei pentru organizarea evenimentelor proprii dedicate Centenarului României.

Tot în cursul lunii februarie 2018, Consiliul Județean Mureș a votat Hotărârea privind aprobarea participării Consiliului Judeţean Mureş la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea unor activităţi culturale şi sociale de interes public judeţean. În cadrul acestei hotărâri a fost aprobată suma de 437.400 de lei pentru activități dedicate Centenarului României organizate de organizații non-guvernamentale sau alte autorități publice, precum Universitatea ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, Garnizoana Tîrgu-Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Astfel, în total, până în data de 20 martie 2018, suma prevăzută pentru activitățile culturale dedicate Centenarului României este de 1.022.400 de lei.”, se arată în comunicatul remis de forul deliberativ din Mureș.

Am accentuat pasajul „începând cu lunile noiembrie-decembrie 2016” deoarece am purtat o discuție cu primarul comunei Chețani, Emil Florin Mocan, care ne-a comunicat că el a depus solicitare de finanțare încă de anul trecut, pentru acest edificiu sacru și cu toate acestea nu a beneficiat de fondurile Consiliului Județean Mureș.

Facem mențiunea că RefleqtMedia a contactat, prin email, Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș a Bisericii Române Unită pentru a vedea care sunt planurile acesteia în vederea reabilitării bisericii de lemn din Chețani, care a fost declarată monument istoric.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: